Routenetwerk voor sloepen geopend in de Vechtstreek

Routes zorgen voor een impuls aan recreatie en toerisme. Naast wandel- en fietsroutes zijn er ook diverse nichemarkten waarin routes een rol kunnen spelen. Een mooi voorbeeld is Sloepennetwerk Gooi & Vecht dat recent werd geopend.

Gooi en Vechtstreek knp_2 richtingen.ashxHet sloepennetwerk bestaat uit 22 knooppunten in het waterrijke gebied van Gooi en Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen. Aan de hand van de genummerde knooppuntborden, routeborden en informatiepanelen langs het water kunnen diverse vaarroutes ontdekt worden.

Het grootste aaneengesloten sloepennetwerk van Nederland
Het sloepennetwerk Gooi & Vecht is het eerste sloepennetwerkdeel in de provincie Noord-Holland. Het loopt onder meer over de rivier de Vecht van Utrecht naar Muiden en sluit aan op het vorig jaar aangelegde sloepennetwerkdeel in het Veenweidegebied van Utrecht. In totaal is daarmee een extra netwerk van 280 km route aangelegd. Het netwerk is nu, samen met het bestaande netwerk in de provincie Zuid-Holland, het grootste aaneengesloten sloepennetwerk van Nederland geworden. Het project is door de Regio Gooi en Vechtstreek ontwikkeld in samenwerking met innovatieplatform iTRovator, RBT Gooi & Vecht, Recreatie Midden-Nederland, Platform Recreatie & Toerisme Wijdemeren, Provincie Utrecht, Provincie Noord-Holland en vele andere betrokken partijen.

Méér dan knooppunten
Naast de fysieke aanleg van het knooppuntennetwerk en de realisatie van een aantal openbare aanlegvoorzieningen, zorgt het project voor een verbetering van de toeristische informatievoorziening vanaf het water en een kwalitatieve waterbeleving. Zo verwijzen de informatiepanelen, sloepennetwerkkaart en andere communicatiemiddelen alle naar de mobiele website www.vareningooivecht.nl. Hier vindt de recreant allerlei praktische informatie over het sloepennetwerk. Ook zijn er vijf prachtige historische sloepentochten te ontdekken. Deze bijzondere sloepenroutes kunnen tevens gedownload worden via de gratis Gooi & Vecht audiotour app voor smartphones. Talrijke wetenswaardige en bijzondere verhalen passeren dan al varend de revue!

Aanhaken door ondernemers
Om routes effctief in te zetten als instrument om bezoek en verblijfsduur te stimuleren, is het wel nodig dat bedrijven (o.a. horeca, toerisme en retail) actief aanhaken bij de routes. De VVV Gooi en Vechtstreek nodigt ondernemers dan ook uit om gebruik te maken van het netwerk. Er komt zeer binnenkort ook een kaart van het netwerk uit. Als ondernemers meer betrokken willen zijn bij/op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen kunnen zij zich abonneren op de nieuwsbrief van deze regionale VVV. Ondernemers in de regio kunnen zich ook aansluiten bij de VVV en worden dan automatisch meegenomen in diverse programma’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *