Romeinse Limes Nederland op UNESCO Werelderfgoedlijst?

RomeinenNU en Stichting Romeinse Limes Nederland organiseren dit jaar voor de tweede maal de Romeinenweek. De Romeinenweek 2015 vindt plaats van 2 t/m 10 mei. Tijdens deze week wordt aandacht gevraagd voor het rijke Romeinse erfgoed van ons land met als uiteindelijke doel de Romeinse Limes in Nederland voor de UNESCO Werelderfgoedlijst te nomineren.

RomeinenweekDe Romeinse Limes is een bijzonder stuk erfgoed dat Nederland deelt met onder andere Groot-Brittannië en Duitsland. Waar in andere landen de Limes al jaren op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, geniet het in Nederland nog amper bekendheid. Dat is zonde, aangezien de Nederlandse bodem bezaaid is met spectaculaire Romeinse vondsten: van restanten van godenbeelden en keizerlijke portretten tot gebruiksvoorwerpen en munten die vertellen over het dagelijks leven in Nederland ten tijde van het Romeinse Rijk.

Romeinenweek 2015
Samen met talloze (culturele) organisaties en verenigingen wordt een vol programma met leuke en leerzame activiteiten op touw gezet. Ook trekt een Romeins reisgezelschap van oost naar west door ons land, langs de Romeinse Limes (de noordgrens van het Romeinse Rijk), en doet daarbij meerdere steden aan. Iedereen is welkom om mee te doen – van buurtbibliotheek tot filmhuis en van studentenvereniging tot museum.

Iedereen doet mee
Samen met enthousiaste partners – onder wie historici, archeologen, studenten en re-enactors – brengt RomeinenNU verandering in die situatie. De Romeinenweek is een jaarlijks terugkerend landelijk evenement is is bedoeld om het Nederlandse publiek kennis te laten maken met het Romeinse verleden van ons land. Culturele organisaties, buurtverenigingen en erfgoedprofessionals organiseren een reeks aan activiteiten voor jong en oud. Zo zag de vorige editie van de Romeinenweek onder andere lezingen, archeologische wandelingen, rondleidingen, re-enactment, workshops, kookcursussen, spelmiddagen en een vaartocht op een Romeins schip voorbij komen. Alle organisaties en verenigingen kunnen mee doen door zelf een leuke activiteit te verzinnen die aansluit bij het Romeinse verleden van Nederland.

Romeinen op reis
Naast een reeks aan activiteiten zal er tijdens de Romeinenweek ook een Romeins reisgezelschap langs de Limes trekken, van het oosten naar het westen van Nederland. Het reisgezelschap – bestaande uit re-enactors, paarden en een replica van een echte Romeinse reiswagen – zal op meerdere plaatsen stand houden en activiteiten van deelnemers opluisteren.

Meer informatie:
www.romeinenweek.nl
www.romeinselimes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *