Rembrandt in een museum en in Virtual Reality is een heel andere beleving

Het bedrijf ForceField VR heeft een Virtual Reality belevenis ontwikkeld waarbij je een kijkje neemt in het historische atelier van Rembrandt en waar de schilder je persoonlijk te woord staat. Maarten de Jong van Forcefield ziet de VR beleving niet als alternatief voor een museum, maar als “een andere manier om je te verdiepen in het leven van Rembrandt.”

De VR applicatie
‘Meeting Rembrandt’ is een app die je meeneemt naar het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Je beleeft belangrijke momenten uit Rembrandt’s leven samen mét hem. Waaronder de totstandkoming van de fameuze ‘Nachtwacht’. Doordat de app gebruik maakt van een VR bril kan het op elke gewenste plek worden bekeken. in de app kun je, vanuit je stoel, 360 rondom je kijken naar de virtuele omgevging waarin je je bevindt. (Drie degrees of freedom).

“Een van de mooiste dingen, die je kunt doen met VR is de geschiedenis tot leven brengen”, vertelt Arthur Houtman, CEO van Force Field. “Het voelt alsof je er daadwerkelijk bij bent op het moment dat geschiedenis wordt geschreven. Je hebt interactie met Rembrandt in zijn atelier en in zijn huis en hij vertelt jou waarom zijn werk zo controversieel was in die tijd.”

Oculus, de Amerikaanse fabrikant van de VR bril ‘Gear VR’, vroeg Force Field een VR ervaring te ontwikkelen, die laat zien hoe ongelooflijk levendig VR kan zijn op een mobiel apparaat. Deze Gear VR maakt het namelijk mogelijk om met een Samsung mobiele telefoon VR te ervaren. Force Field plaatste opnames van echte acteurs in gedetailleerde 17e eeuwse VR omgevingen waardoor er een erg realistische kijk terug in de tijd wordt gegeven.

Vervanging van een museumervaring?
“Er is bij het ontwikkelen van de app wel contact gezocht met het Rembrandthuis in Amsterdam, maar die hadden geen interesse.”, laat De Jong van Forcelab weten. Op de vraag of een virtuele beleving een museumbezoek kan vervangen antwoord De Jong: “Dat verwacht ik eigenlijk niet. Het zijn twee verschillende ervaringen. Wij zijn met VR goed in staat om nieuwe beelden te creeeren, zoals bijvoorbeeld een historische setting. Maar ik denk dat veel mensen graag de oorspronkelijke kunstwerken in het echt willen blijven zien. Bovendien is de resolutie in VR nog te pixel-achtig om dezelfde visuele kwaliteit te bieden. Ik kan met wel voorstellen dat het een mooie aanvullende ervaring kan zijn op een museumbezoek.”

Meer informatie: https://forcefieldvr.com/projects/play-real-hard/meeting-rembrandt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *