Recordaantal bezoekers voor ARTIS

ARTIS en ARTIS-Micropia hebben in 2017 een recordaantal bezoekers ontvangen: 1,4 miljoen mensen (red.: 1.352.699 in 2016) . ARTIS is de afgelopen jaren vernieuwd en blijft vernieuwen, om haar missie – een breed publiek inspireren en stimuleren verantwoordelijk met natuur om te gaan – uit te kunnen dragen.

Aziatische olifant in ARTIS gaat kopje onder. Foto ARTIS, Ronald van Weeren

In juni opende het nieuwe buitenverblijf voor de Aziatische olifanten. Aan dit verblijf is vier jaar lang gewerkt om het zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de behoeften van de olifanten. Zo kunnen ze hun natuurlijke gedrag vertonen. Dankzij de steun van vele Amsterdammers is een deel van het parkeerterrein aan de olifanten gegeven. In het nieuwe jaguarverblijf werden dit jaar twee welpen geboren.

Cirkel van het leven
ARTIS brengt de natuur dichtbij, en wil de bezoekers graag laten zien hoe alles in de natuur met elkaar samenhangt. In de zomer stond het park vol eetbare planten, bloemen en kruiden. Deze eetbare tuin leert mensen waar hun eten eigenlijk vandaan komt, en is tegelijkertijd een gevarieerde aanvulling op het dieet van de dieren in het park. Bezoekers konden zien hoe de zwartstaartprairiehonden de eetbare bloemen wegknaagden, terwijl ze tijdens de Zoomeravonden bij een picknick zelf proefden van de eetbare planten en kruiden.

Microben als opruimers in het park
ARTIS-Micropia werd dit jaar onderscheiden met de prijs Project of Influence voor innovatie. Microben hadden een belangrijke rol in het ARTIS-Park, bij het ontwikkelen van duurzame compost. ARTIS gebruikt de allerkleinste organismen, microben, om de poep van de allergrootsten, de olifanten, op te ruimen. Olifantenmest is heel rijk aan half verteerde plantenresten. Daaraan voegden de laboranten van ARTIS-Micropia een mengsel van 80 soorten microben toe, die samen de olifantenpoep fermenteren tot ‘bokashi’, een Japanse term voor gefermenteerd organisch materiaal. Net als bijvoorbeeld zuurkool. De bokashi wordt gebruikt als bodemverbeteraar voor de planten in ARTIS.

de monumentale entree van Artis

Monumentaal ARTIS
Aan het vrij toegankelijke Artisplein werkt ARTIS aan de restauratie van het eerste en oudste museum van Amsterdam, het ARTIS-Groote Museum. Dit jaar werd de eerste paal geslagen, waarmee de restauratie en vernieuwing van het museum officieel van start gingen. Monumentaal ARTIS werd compleet doordat de ARTIS-Bibliotheek weer onderdeel van ARTIS is geworden. De bijzondere collectie van de bibliotheek blijft in beheer van de Universiteit van Amsterdam. ARTIS kan de Bibliotheek na 78 jaar weer inzetten om de natuur te bestuderen en als plaats van samenkomst.

Meer informatie: www.artis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *