Provincie Utrecht brengt bezoek aan recreatiegebieden in kaart

De provincie Utrecht heeft onderzoek laten doen naar het bezoek aan 40 Utrechtse recreatiegebieden. NBTC-NIPO Research onderzocht aantal, herkomst en leefstijlprofielen van de bezoekers. Hiermee is voor het eerst een compleet beeld ontstaan van de vraag.

De provincie gebruikt het onderzoek als bouwsteen voor de discussie over de toekomst van de Recreatieschappen, die op dit moment gaande is. De inzet is om het onderzoek als vaste monitor periodiek onder te brengen binnen de recreatieschappen.

Uitkomsten
Over de herkomst van de bezoekers biedt het onderzoek verrassende uitkomsten. Zo worden de Loosdrechtse Plassen voor slechts 21% bezocht door inwoners van de provincie Utrecht en van de bezoekers aan de Vinkeveense Plassen komt 61% uit Noord-Holland. Het Henschotermeer trekt voor het merendeel bezoek (325.000) uit de wijdere omgeving: liefst 64% komt van gemeenten verder dan Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg. En bij de plas van Gravenbol (59.000 bezoekers) komt 82% uit de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede.

Bezoekers
De meeste bezoekers vinden we in de bosgebieden van Lage Vuursche (650.000), Austerlitz (527.000) en Amelisweerd/Rhijnauwen (421.000) en de plassen van Loosdrecht (609.000), Vinkeveen (591.000) en Maarsseveen (408.000).

Bron, en meer informatie (o.a. het hele rapport): www.provincie-utrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *