Podcast DOCS over een Amsterdamse rondvaart

Vorig jaar kochten 5,6 miljoen mensen een kaartje voor een rondvaart, dat zijn er meer dan jaarlijks de Grand Canyon bezoeken. Tripadvisor noemde een rondvaart over de grachten de mooiste reiservaring ter wereld. Geen wonder dat dit de best bezochte attractie van Nederland is. Maar het is erg druk op de grachten en programmamaker Geert Vlieger vraagt zich af of de stad die toeristenstroom wel aankan. Luister naar Een Amsterdamse rondvaart vanaf 16 oktober in DOCS.

Foto: Simon Lenskens

Geert Vlieger gaat een zomer lang de grachtengordel op en ontdekt al gauw dat er strijd is op het water. Soms tussen de schippers en de rederijen onderling, maar vooral tussen de gemeente en de rederijen. De gemeente probeert de groei van de rondvaart al meer dan een decennium tegen te houden, maar slaagt daar maar mondjesmaat in. In 2013 waren er 300 boten met een vergunning, in de zomer van 2024 waren dit er al 550. 

Wethouder Scholtes: “Er is ontzettend veel vraag naar vergunningen om rondvaartboot te mogen rondvaren en dan snap ik ook … Ik gun mensen dat ze daar zo hun geld verdienen, maar het is wel publiek water, dus daar moeten we wel ook reguleren.”

Geert stapt aan boord bij schipper Leendert om de stad door de ogen van de toerist te zien en hij spreekt architectuurhistoricus Sophie van Ginneken over de aantrekkingskracht die de grachtengordel heeft op toeristen. Hij spreekt rederij-eigenaren die vinden dat er nog voldoende ruimte is op het water, maar ook een woonbooteigenaar en verschillende plezierbootjes die dit anders zien, een van hen zegt: “De rondvaart is te veel en ze hebben overal voorrang … voor de normale vaart is eigenlijk geen plaats meer, dus de rondvaart heeft gewoon eigenlijk de vaart overgenomen in de grachten. Wat het gevolg is? Dat het onbevaarbaar is in de grachten. Het is gewoon, het is gewoon niet leuk. Dus je moet het ook niet doen. Ik ga niet de grachten op.

Wethouder Alexander Scholtes heeft de ambitie om de binnenstad, die piept en kraakt onder de druk van het toerisme, weer leefbaar te maken voor de inwoners. Een zoektocht op het water naar het antwoord op de vraag: van wie is de stad? 

Meer informatie: 2doc.nl/docs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *