Plannen om Drielandenpunt te ontwikkelen tot culturele attractie

Na een jaar van verkenning (in relatieve stilte) zijn de plannen voor een culturele attractie ‘Bron van Europa’ ontvouwd. Een bijzondere toren, bedoeld als landmark, wordt de eyecatcher van het project.

Caleidoscoop – ontwerp Maurer United Architects

De aanleiding

De aanleiding is de behoefte aan een kwaliteitsimpuls, schrijven de initiatiefnemers in hun persbericht: “Het Drielandenpunt is nu een nogal platte toeristische beleving: je rijdt de berg op, loopt naar de grenssteen, maakt een foto en nuttigt koffie met vlaai in een van de vier etablissementen. Dat is het wel zo’n beetje. En dan gaan de meeste toeristen weer naar beneden. Een gemiste kans, daar zijn velen het wel over eens. Het cultureel-historisch erfgoed van de Vaalserberg blijft schromelijk onderbelicht.”

Daar moet dit masterplan – dat volgens  procesmanager Daan Bours verandering in brengen. Het Drielandenpunt wordt het middelpunt van een toeristisch netwerk van musea en cultuurhistorisch erfgoed in Nederland, België en Duitsland, van het Gallo-Romeins museum in Tongeren tot de Dom van Aken. Hier komen alle routes samen.

Wat kunnen we verwachten?

De route – nu nog virtueel – gaat langs achttien paviljoenen of architectonische sculpturen. De wandeling begint bij een deels ondergronds paviljoen waar de bezoeker iets kan leren over de geologie, flora en fauna van de Vaalserberg en omgeving. De route door het bos vervolgt langs een boomsculptuur, een verwijzing naar de jagers en verzamelaars die hier ooit woonden. Verder op de route wordt aandacht gevestigd op het nu wat verscholen gelegen Keltisch graf, met een Stonehenge-achtige sculptuur.

Voor de laatste twaalf stappen in de euregionale geschiedenis moet de bezoeker letterlijk de lucht in. Op Nederlands grondgebied verrijst in het plan een ongeveer vijftig meter hoge sierlijke toren, opgetrokken uit staal en beton maar bekleed met hout. Elke verdieping bestrijkt een tijdperk, dat in architectuur wordt vertaald: onderaan begin je bij de bouwstijl van de Akense Dom, langs de industriële revolutie en de sobere jaren-dertigbouwstijl tot de 21ste eeuw.

De natuur, het bos blijft een belangrijke trekpleister van de Vaalserberg. Om de route, de torens en de paviljoens hier goed in te passen, vergt dat wel wat ruimtelijke ingrepen. In het Masterplan wordt de volgende denkrichting voorgesteld:

  1. Een wandelboulevard die de horecagelegenheden met elkaar verbindt. 
  2. Een autovrije zone bij de grenssteen, en een weg over Belgisch grondgebied die de parkeerplaatsen ontsluit.
  3. Een verbinding tussen het Drielandenpunt en de kern van Vaals
  4. Een verbinding tussen het drielandenpunt en de kern van Aken door middel van een autonome verkeersroute.

Landmark

Caleidoscoop heet het bouwwerk voor Europa op de Vaalserberg, omdat je van onderaf dwars door het midden kan kijken en daarbij ook de achthoekige vormen uit de Dom van Aken en de achttienhoekige vorm van het plafond in het gouvernement kunt ontwaren.

De opdracht aan de architecten van het Maastrichtse Maurer United: verbind de hele euregio aan de bron van Europa, het Drielandenpunt.

Dat de toeristische attractie, het bouwwerk voor Europa, op een berg ook de hoogte in moet, staat voor de architecten buiten kijf. De hoogte van het gebouw is echter nog niet vastgelegd. Maar het voldoet wel aan de wens van de provincie om er een landmark te plaatsen, een icoon dat in de wijde omtrek te zien is.

In het verleden zijn er vaker plannen voor een opwaardering van het Drielandenpunt de revue gepasseerd. Waarom dit behoorlijk ingrijpende plan nu wel een kans van slagen heeft? Alle betrokken partijen – van ondernemers en grondeigenaren Maharishi en Staatsbosbeheer tot gemeenten uit de drie landen – zijn bij de vormgeving betrokken. Bours: “Alle neuzen staan dezelfde richting uit. De samenwerkende partijen hebben de overtuiging dat het Masterplan een uniek concept bevat en dat de Vaalserberg kan dienen voor het thema Bron van Europa op Euregionale schaal. Dit project is een vliegwiel voor het toerisme in de euregio; dat effect strekt veel verder dan de Vaalserberg.” 

Het vervolg

De plannen van het Drielandenpunt zijn o.a. een initiatief van de ondernemer achter Doolhof Drielandenpunt, die daarin wordt gesteund door de gemeente en de provincie. De gemeenteraad en Drielandenpunt bv nemen in de komende maanden een besluit over het Masterplan en het opstarten van de haalbaarheidsfase.

Aanhaakmogelijkheden

Projectleider Daan Bours laat weten dat het project nadrukkelijk een verbindende functie gaat krijgen. Op deze manier profiteren ondernemers en andere instanties in de hele regio van het project: “Vanuit het drielandenpunt worden bezoekers gewezen op culturele bezoekpunten in de hele Euregio. Denk daarbij bijvoorbeeld aan monumenten of het thermenmuseum. We verwachten dat het vernieuwde attractieve Drielandenpunt ook zal zorgen voor een verlangde verblijfsduur en verbreding van het seizoen.”

Meer informatie: www.drielandenpunt.nl (initiatiefnemer)

3 reacties

  1. Ein toller Plan. Ich wünsche allen Beteiligten gutes Gelingen bei der Umsetzung. Dies ist eine große Bereicherung für die Region.

  2. Wandelaars, de natuurliefhebber waar zijn ze gebleven in het plan.
    Trouwens wat is mis met platvloers, soms is dat toch beter dan alleen de ondernemers laten profiteren van deze bijzonder plannen.
    Laten we het autovrijmaken en goede wandelpaden uitzetten met biorestaurants. En geen infocentrum voor andere plekken in de drielanden daar is de VVV en duitse en belgische equivalenten voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *