Op donderdag 10 maart werd een themadag over spelen in de openbare ruimte georganiseerd. Hier werden speelruimtes vooral bekeken vanuit overheidsproblematiek met onderwerpen als participatie bij aanleg en onderhoud van speelplekken; een invulling vinden voor braakliggend terrein (tijdelijke speelruimtes) en kinderen in beweging krijgen om zo de gezondheid te bevorderen. Wat de redactie van Pretwerk vooral opviel is de compleet andere benadering van speelruimte door overheden in vergelijking met ondernemers.
Participatie
In een discussiesessie, georganiseerd door Speelplan, stond vooral de bewonersparticipatie centraal. Participatie heeft zo z’n voordelen; mensen uit de buurt raken betrokken bij de speelplek en dat zorgt voor meer sociale controle; en mensen (kinderen) voelen zich serieus genomen door de overheid. Een belangrijke tips is om niet alleen kinderen te vragen naar hun wensen, maar ook hun ouders er bij te betrekken.
Toch zitten er ook de nodige haken en ogen aan participatie. In feite zijn bewoners weinig geschoold als het gaat om de inrichting van een speelplek en dus lang niet altijd in staat om de beste keuzes te maken. Ook blijkt dat lang niet in alle wijken het animo even groot is voor betrokkenheid bij een ontwerpproces.
Vanuit de NVWA komt de suggestie om vooral speelgedrag te observeren (gebeurt bij een onderzoeksinstituut in Spanje) en op basis daarvan beslissingen te nemen.
Ook handig voor ondernemers:
- – De inspectiewaaier van Speelplan; alles voor een veilige speelplek overzichtelijk bij de hand.
- – Een speelplek moet niet ‘af’ zijn. Zorg voor voldoende ruimte die kinderen met hun eigen creativiteit kunnen invullen. Niet alles voorprogrammeren.
- – Als kinderen tijdelijke bouwsels maken (hutten bijvoorbeeld), dan valt dat niet onder het speeltoestellenbesluit NVWA.
Wachtlandschappen
Voordat de crisis toesloeg hadden veel gemeenten en projectontwikkelaar grote plannen klaarliggen. Daarvoor was in veel gevallen al grond aangekocht. Doordat projecten zijn uitgesteld of afgeblazen liggen veel van die gronden braak. Tijdens een discussiesessie werd bekeken of die gronden ook tijdelijk een andere bestemming kunnen krijgen. Wat hier vooral opviel was dat de overheid zich erg verantwoordelijk voelt voor deze invulling en de uitvoering vaak zelf ter hand neemt. Terwijl ’ter beschikking stellen van ondernemers voor een commerciële startup’ vanuit ondernemersperspectief interessant kan zijn.
Een goed voorbeeld van zo’n wachtlandschap is het terrein bij Almere waar in 2022 de Floriade moet verrijzen. Hier wordt een invulling gezocht waar de bouwmaterialen voor de Floriade (o.a. Hennep) kunnen worden verbouwd. Ook voor recreatie en horeca is plek binnen dit concept met bijvoorbeeld een hennepdoolhof en een pannenkoekenhuis.
Meer informatie: http://poort.almere.nl
Beweegvriendelijke omgeving
Waar in de recreatiesector nog wel eens wordt gediscussieerd over de klantvriendelijkheid van autoluwe vakantieparken – met parkeren op afstand, heet dat in de visie van het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen een beweegvriendelijke maatregel. Daardoor worden mensen onbewust meer in beweging gezet. Het is maar hoe je het bekijkt. De overheid maakt zich immers grote zorgen over de bewegingsarme samenleving en de gezondheidsconsequenties die dat meebrengt (zoals obesitas).
Uit het onderzoek dat NISB deed naar beweegvriendelijke openbare ruimte, blijkt dat er vooral veel drempels worden ervaren om te bewegen. Voor ouderen is bijvoorbeeld (het gevoel van) veiligheid een belangrijk punt. In de visie van NISB zouden ouderen er vaker op uittrekken als ze de beperkingen niet ervaren. Daarmee bereik je niet alleen de doelstelling ‘beweegvriendelijkheid, maar zorg je er ook voor dat groepen mensen meer mogelijkheden (ook voor recreatie) krijgen.
Ook handig voor ondernemers: De paper die door NISB is opgesteld (76 pagina’s) met als titel: ‘Ontwerpprincipes voor een beweegvriendelijke omgeving.’ Hierin worden voorbeelden besproken van leef- en speelomgevingen die aanzetten tot bewegen; met uitleg over de principes die er voor zorgen dat mensen de speelplek gaan gebruiken.
Out of the box
De uitsmijter van de dag was voor Joop de Boer van Pop-up city / Golfstromen. Een echte vernieuwende denker. Hij liet voorbeelden zien uit de hele wereld van mensen die heeel anders omgaan met hun leefruimte.
Veel van de voorbeelden zijn gepubliceerd in de blog: www.popupcity.net
Meer informatie: www.weekvandeopenbareruimte.nl