Openstelling Paushuize zorgt voor nieuwe attractie Utrecht

Vanaf  6 oktober is het mogelijk onder leiding van een deskundige gids het interieur van Paushuize iedere zondagmiddag te bezichtigen. Naast het boeiende verhaal over de bewoningsgeschiedenis van dit stadspaleis en de enige Nederlandse Paus Adrianus VI, wordt er ook verteld over middeleeuws Utrecht.

Buitenaanzicht PaushuizeNaast de wekelijkse rondleiding op inschrijving, is de rondleiding op andere tijdstippen ook voor groepen te boeken bij de VVV Utrecht.

Restauratie
In opdracht van de Provincie Utrecht is Paushuize in 2010 en 2011 grondig en duurzaam gerestaureerd. Het resultaat is een in oude luister hersteld stadspaleis met rijk ingerichte salons op de bel-etage en een voor Nederland unieke balzaal in neo-Pompeïaanse stijl. Vanuit de vensters op de bovenverdieping ontvouwt zich het panorama van de middeleeuwse binnenstad.

In de gewelfde kelders van Paushuize zijn resten van de Romeinse nederzetting aangetroffen wat deze locatie tot een van de oudst bewoonde plekken van Utrecht maakt. Vanaf de middeleeuwen is deze plek nauw verbonden met interessante gebeurtenissen in de vaderlandse geschiedenis. De decoratie van de vertrekken getuigd hiervan. Utrecht is een uniek monument rijker dat het bezoeken meer dan waard is.

Cultuurhistorische keten van attracties
Een rondleiding door Paushuize is zeker geen dagvullend programma, maar voegt wel weer een nieuwe attractie toe aan de pareltjes van Utrecht. Op dit moment wordt er ook nog gewerkt aan een nieuwe cultuurhistorische attractie op het Domplein, waarbij overblijfselen van de Romeinse geschiedenis van de stad zichtbaar worden gemaakt in ‘de schatkamer’.

Meer informatie: www.bezoek-utrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *