Nog nooit vertoond: maquette uit Madurodam onder de hamer

Het is de eerste keer in de geschiedenis: Madurodam veilt één van de maquettes. Voor het goede doel, welteverstaan. 

Het gaat om een exemplaar van de miniatuurvliegtuigen die op de miniversie van Schiphol rondrijden. Op zondag 1 oktober wordt het unieke vliegtuig op de markt gebracht. Het toestel MD-11 PH-KLM van KLM met schaal 1:25 uit Madurodam gaat daar onder de veilinghamer.

Rode Kruis
In overleg met KLM stelt het Haagse themapark haar MD-11 beschikbaar voor een veiling tijdens de grootste Michelin Chef’s Table ooit, een benefietlunch in het Hotel Okura Amsterdam voor het Rode Kruis en de wederopbouw van Sint Maarten.

120 manuren
Het KLM-vliegtuig van messing, 2,5 meter lang en een bijna even lange vleugelspanwijdte, sierde sinds de jaren ‘70 de luchthaven in Madurodam en weegt ruim 30 kilogram. Toentertijd kostte het maar liefst 120 manuren om de MD-11 met de hand na te maken volgens de officiële bouwtekening.

43 jaar trouwe dienst
Madurodam haalde het vliegtuig in 2016 van haar landingsbaan, omdat de MD-11 al uit de vloot van KLM was verdwenen. Maar ondanks de bijna 43 jaar trouwe dienst op de kleinste luchthaven ter wereld verkeert het toestel nog altijd in perfecte conditie. Mede dankzij de twee onderhoudsbeurten van nog eens ruim 200 manuren die het toestel om de vijftien jaar kreeg in verband met de weersinvloeden op de maquette.

Knap staaltje vakmanschap
‘In Madurodam doen wij er alles aan om een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten voor onze bezoekers. Ons atelier werkt daarom altijd volgens de officiële bouwtekeningen, en bouwt objecten tot op de millimeter nauwkeurig na. Alleen dan 25 keer kleiner dan de werkelijkheid. Zo zitten de ramen en het logo bij de MD-11 exact op de juiste plaats. Het verschalen van het vliegtuig vormde bij de bouw overigens een grote uitdaging: door de rondingen van het vliegtuig zijn er geen goede maatreferenties. Maar door de jaren heen hebben we van kenners alleen maar complimenten gekregen hoe waarheidsgetrouw het vliegtuig is nagebouwd’, aldus Joris van Dijk, directeur van Madurodam.

Vliegensvlugge renovatie
Om het vliegtuig ook bij de nieuwe eigenaar te laten schitteren, heeft het de afgelopen week nog een spoedbezoek aan het atelier gebracht. Het vliegtuig is voor een deel opnieuw bestickerd en voorzien van een nieuwe vernislaag. Van Dijk: ‘We hebben hier te maken met een pronkstuk. Voor liefhebbers is de veiling een ‘once in a lifetime opportunity’ om zo’n vliegtuig in het bezit te krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *