Nieuwe belevingswereld / attractie voor Spoorwegmuseum Utrecht

Het Spoorwegmuseum heeft vandaag voor het eerst de attractie ‘De Vuurproef’ opengesteld voor het publiek. Het is voor het museum de eerste attractie die is gebaseerd op film. De tocht per trein in 5D (zonder brilletje) is een visueel spektakel waarin de bezoeker in een sneltreinvaart door de geschiedenis en toekomst van de treinwereld wordt geloodst.

Museum of attractie?
Veel musea worstelen op dit moment met hun begroting; de subsidies worden immers aan alle kanten gekort. Het Spoorwegmuseum heeft zeven jaar geleden de wissels al omgezet en gekozen voor het spoor van entertainment en attracties. Daarmee weet het museum zonder subsidies een goede bedrijfsvoering te realiseren. Toch speelt de museale basis wel degelijk een rol. Woordvoerder Evert-Jan de Rooij licht toe: “Wij blijven een museum, maar ten opzichte van de reguliere musea stellen wij het verhaal centraal; we hebben iets te vertellen en de museale collectie is daarbij ondersteunend. Je ziet dat een leerzame boodschap bij kinderen het best blijft hangen als het leuk is. Lering en vermaak gaan hand in hand. Ten opzichte van een attractiepark verschillen wij doordat we een inhoudelijk en kloppend verhaal willen vertellen. Uiteindelijk willen we de treingeschiedenis en de werking van de treinen overdragen.”
De gemiddelde bezoekduur aan Het Spoorwegmuseum is nu 3,5 uur. Naar verwachting gaat dat dankzij de introductie van De Vuurproef verder omhoog. Voor veel mensen is een bezoek dus echt een dagje uit. De toegangsprijs van € 14,50 is voor een museumbezoek aan de hoge kant. Veel bezoekers weten dat te ondervangen door gebruik te maken van de museumjaarkaart; meer dan 50% komt met deze kaart binnen.

De Vuurproef
De nieuwe attractie heeft ook weer een verhaal als uitgangspunt. De Rooij: “We hadden al diverse belevingswerelden als attractie ingericht, maar wat nog ontbrak was de rode draad. In De Vuurproef hebben we de treinen uit verschillende tijden en in verschillende landen met elkaar verbonden. Rutger Hauer is de gastheer van de attractie; een bekend gezicht die de bezoekers welkom heet.”
De attractie doet zeker niet onder voor een attractie in een pretpark. Met kleine groepjes maak je als het ware een spannende reis door de tijd. De 5D film is knap en geloofwaardig gemaakt. In de wachtruimte zijn er ook nog enkele vitrines met echte museale objecten; en zelfs aan de geur is gedacht.
De attractie is overigens alleen Nederlandstalig; maar dat is een taal die 95% van de bezoekers kan verstaan.

Een impressie van de testdag:

Realisatie
Het concept is bedacht door de medewerkers van Het Spoorwegmuseum, die o.a. inspiratie opdeden in de Verenigde Staten. Aan de uitwerking hebben diverse bedrijven een steentje bijgedragen.
Kloosterboer Decor verzorgde de sfeervolle inrichting van het (bestaande) pand.
Art Director is Jaap Verburg; die de sfeerbeleving tot in de details bewaakte.
De film werd geproduceerd door Il Luster; specialisten in artistieke animatie die met een relatief bescheiden budget een prima werkstuk produceerden.
Animatiemaker House of Secrets is betrokken geweest bij de 5D ervaring.

Meer informatie: www.spoorwegmuseum.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *