Nieuw concept ‘vensterbankmuseum’ vertelt verhaal van WOII

Precies op de plek waar de eerste geallieerden Nederland binnenkwamen, lieten inwoners van het Limburgse Mesch thuis in hun vensterbank zien welke tastbare herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog zij in huis hebben.

Simpel concept

Het concept is relatief simpel, en zonder hoge kosten te realiseren. Het zorgt bovendien voor betrokkenheid van de locale bevolking die hun eigen verhaal vertellen aan de geïnteresseerde bezoeker. Coordinatie is wel een essentiële succesfactor, want de bezoeker moet de verspreide locaties van het vensterbankmuseum wel kunnen vinden. Daarvoor zorgt de VVV organisatie.

Betrokkenheid

‘Hier kom ik niet levend uit.’ Dat was de enige gedachte die Mathieu Thewissen uit Mesch had toen hij als dienstplichtig soldaat in 1940 op Schiphol gebombardeerd werd door de Luftwaffe. „Toen de hel daar losbarstte, lag ik daar alleen onder wat drek. En toen het dan een beetje minderde, stond ik op en hoorde niks meer. En dacht: hier is het einde. De kogels fluiten om mijn oren en alles om me heen brandt en er is niks anders dan vuur om me heen. En ik slof maar door met mijn rozenkrans.” Dit is een fragment uit de oorlogsbrief van de vader van Gilles Thewissen die uiteindelijk 93 jaar is geworden. De brief is met plakband tegen het raam geplakt in een van de eerste Vensterbank musea in Mesch.

Veel Limburgers hebben verborgen schatten uit de Tweede Wereldoorlog en dan met name uit de tijd van de bevrijding. Oorlogsattributen, verzetskrantjes, briefkaarten, foto’s, bodemschatten of andere vaak persoonlijke herinneringen. Met het project Vensterbank Museum van Limburg Marketing worden deze voorwerpen tastbaar gemaakt en aan publiek getoond. Doel is om mensen met elkaar op straat in verbinding te brengen en zo aan elkaar de verhalen over de oorlog te vertellen. Zodat het thema ‘vrijheid’ actueel blijft en onderwerp van gesprek.

Gouverneur Bovens heeft de eerst persoonlijke verhalen zaterdag opgehaald en hij was zichtbaar onder de indruk: “Het zijn toch de persoonlijke verhalen die de oorlog laten leven.” Hij roept Limburgers dan ook op om thuis een Vensterbank Museum in te richten om zo hun persoonlijke verhaal te vertellen. Meer informatie hierover staat op www.limburgherdenkt.nl.

Ondersteuning door lokale media

Het Vensterbank Museum is vast onderdeel van het televisieprogramma ‘Vrijheidsboot’ dat vanaf 12 september op L1 wordt uitgezonden. In vijf speciale televisie-uitzendingen reist presentatrice Kirsten Paulus over de Maas van Zuid- naar Noord-Limburg, parallel aan de bevrijding van Limburg in 1944-1945. Het Limburgse land ligt geplaveid met indrukwekkende oorlogsverhalen over militairen en burgers, verzetshelden en collaborateurs, over bevrijders en de Duitse bezetter. Die verhalen en het thema leven in (on)vrijheid vormen de rode draad voor de tocht over de Maas.

Kirsten ontvangt aan boord uiteenlopende gasten met één gemene deler: het vieren en herdenken van de Tweede Wereldoorlog in Limburg 75 jaar later. Een selectie van opmerkelijke initiatieven komt uitgebreid aan bod in de gesprekken aan boord van de Maaslakei van Rederij Cascade uit Maasbracht en in reportages.

Limburg Herdenkt is een provinciaal project waarmee op een bijzondere en vernieuwende wijze 75 jaar bevrijding wordt herdacht en gevierd. We volgen het spoor van de bevrijders met de Maas als rode draad, die als een lint door Limburg stroomt, net zoals de verhalen. Dit gedachtengoed sluit aan bij de internationale campagne Europe Remembers 75 Years after WWII.

Meer informatie: vvvmiddenlimburg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *