Op 30 april wordt het 150 jaar oude Fort Pannerden (bij Lobith) weer heropend voor publiek. Een belangrijke nieuwe toevoeging zijn de interactieve attracties die de verhalen over de historie van het fort tot leven brengen. (gerealiseerd door Tinker.) Het belevingsconcept wordt compleet gemaakt door een restaurant met uniek panorama-terras, bezoekerscentrum, soldatenmuseum, film en museumwinkel.
Interactieve attracties
Tinker imagineers bedacht en produceerde het totaalconcept om Fort Pannerden te ontdekken en beleven. Het experience design bureau creëerde een nieuwe identiteit en bedacht vier beleefroutes met als thema ‘trotseer de elementen’.
Het publiek start in het hart van het fort waar een introductiefilm en het bezoekerscentrum nieuwsgierig maken naar meer. In vier nieuwe routes – beleeflagen – gaan bezoekers op hun ontdekkingstocht door het fort de strijd met de elementen aan. Of je nu kiest voor Expeditie Pannerden, Elements – The real life game, Luisterfort of Sterke Verhalen, de buit is altijd een schat aan ervaringen en anekdotes. Over het bouwwerk, soldatenleven, krakers en het ruige landschap. Met als toppunt een magnifiek uitzicht over Gelderland.
- Elements – is het meest unieke spel; Dit is een real life game, geënt op een escape room, maar dan met authentieke sense of place en gespeeld in de uitgestrekte gangen van het fort. Bezoekers gaan in groepen van 3-7 personen een deel van het fort in. Het enige wat ze bij zich hebben is een kist die je door de game zal loodsen. Door de spellen te spelen en codes te kraken gaan de speurders van ruimte naar ruimte en krijgen steeds meer raadselachtige instrumenten tot hun beschikking om het tij te keren.Technisch is het innovatief omdat de game zichzelf reset, zodat elke 20 min een nieuwe groep kan starten. Zo voorkom je dat een vrijwilliger elke keer alles achter de groep aan moet opruimen. Het is allemaal ingebouwd en vooraf bedacht hoe de game zo efficiënt mogelijk en met zo min mogelijk toezicht gespeeld kan worden. Anders dan bij een escape room is er geen camera die meekijkt en geen persoon die te bellen is voor hints. De kist is geheel zelfvoorzienend en beacons in het fort signaleren de positie van de kist, die als verteller optreedt. Tinker vroeg voor het bedenken van deze real life game de hulp van ‘pervasive game designers’ Vegt & Frabsnap
- Expeditie Pannderden – ontdek het geheim van soldaat Willem (voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar). Op een rommelzolder is een uniform uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. In een van de zakken zaten een bijna vergane kaart en een zakboekje van soldaat Willem Derksen die gelegerd was in het fort. Verken het gangenstelsel en ontcijfer de codes die toegang geven tot het geheim van Willem.
- Luisterfort – als de muren konden praten (voor verhalenliefhebbers van alle leeftijden). Met de verhalen van de mensen die in en om het fort hun voetsporen hebben liggen komt het fort tot leven. Dwaal rond met je audioguide en ontmoet de architect, een oude soldaat, de boswachter, een metselaar, kraakster of inspecteur van Rijkswaterstaat. Ontdek een schat aan verborgen verhalen.
- Sterke verhalen – op pad met de gids (voor iedereen die het naadje van de kous wil weten). Wie alles wil weten, trotseert de elementen samen met de experts die achter elke steen een verhaal kennen. Vol vuur delen ze hun kennis en als bezoekers verover je het fort tot in het kleinste hoekjes.
Toegang betaald én vrij
Fort Pannerden kent een vrij toegankelijk deel en een gedeelte waarvoor een entreeticket gekocht moet worden. Met één ticket (standaardprijs € 12,00) kan de bezoeker deelnemen aan alle interactieve programma’s in Fort Pannerden. Passanten (fietsers, wandelaars) hebben vrij entree tot delen van het fort: bezoekerscentrum, film, restaurant en het uitzichtpunt bovenop het fort.
Meer informatie:
www.fortpannerden.eu
www.tinker.nl