Nederland heeft hoogste dichtheid aan Escape Rooms

Nederland telt inmiddels meer dan 400 escaperooms op meer dan 200 verschillende locaties. Naar verwachting gaan er dit jaar nog 50 kamers geopend worden in Nederland. Dat blijkt uit een inventarisatie door Escape Rooms Nederland. 

entree Sherlocked Amsterdam
entree Sherlocked Amsterdam

Een escaperoom?
Een escaperoom is een ruimte waar je met vrienden, familie of collega’s opgesloten wordt en een beperkte tijd hebt om door middel van puzzels en raadsels te ontsnappen. Het begrip escape room kennen we online al veel langer, door middel van point-and-click op je mobiele telefoon verzamel je aanwijzingen om de ruimte uiteindelijk te verlaten.

Er zijn meerdere partijen die claimen de allereerste escaperoom ter wereld te zijn. Escape Rooms Nederland houdt 2011 aan als moment dat de eerste escaperoom in het echt te spelen was. De escape room verspreidde zich daarna in rap tempo over de hele wereld: in de VS, Rusland, Engeland, maar ook in Nederland zijn er honderden escape rooms verdeeld over het hele land. Escaperooms op locaties die alsmaar mooier worden en waar veel aandacht besteed is aan decor en verhaallijnen. Van CSI tot maffia, van Tweede Wereldoorlog tot een bankoverval. Niet alleen in een gebouw, maar auto’s, bussen en boten zijn ook al geclaimd als locaties voor een escaperoom.

Groei escaperooms in Nederland
Eind 2013 waren er nog maar 5 escaperooms in Nederland. Eind 2014 was dat aantal al gegroeid tot 25 locaties. Een jaar later, eind 2015, waren het er al bijna 200 en was er een verviervoudiging te zien van het aantal escaperooms in Nederland. Nu, begin augustus 2016, zijn we de 400 ver gepasseerd en zijn er al meer dan 250 nieuwe escaperooms toegevoegd op de website sinds het begin van het jaar. Dit zijn nieuwe locaties, maar ook bestaande locaties die een nieuwe kamer openen.

Escaperooms in de wereld
Wereldwijd zijn er richting de 10.000 escaperooms. Er is geen enkele website of overzichtssite, zoals bijvoorbeeld Escape Rooms Nederland, die ze allemaal heeft opgenomen. Als je bedenkt dat Nederland begin 2014 een handvol escaperooms kende en de wereld een paar honderd escaperooms, dan is het fenomeen escaperoom flink gegroeid nu 2,5 jaar later. Uitgaande van een paar honderd escaperooms 2,5 jaar geleden en bijna 10.000 op dit moment dan praten we over meer dan 10 escaperooms die elke dag geopend worden wereldwijd.

Bron: Escape Rooms Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *