Museum Escape per 1 juli in het Rijksmuseum van Oudheden

Escape Rooms zijn een grote trend in Nederland. Ook de museumwereld ontdekt het fenomeen. 1 juli 2017 verschijnt er een mysterieuze transportkist in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden, Leiden. Deze pop-up Escape Room is met steun van de provincie en het RMO ontwikkeld door Novitas Heritage om het archeologisch verleden van Zuid-Holland dichter bij de mensen te brengen.

In de maanden juli en augustus is “Museum Escape” te boeken voor groepen die op een nieuwe manier de archeologie willen ervaren. Met een tijdslimiet van 45 minuten is er wel haast bij – lang niet iedereen lost binnen de tijd het mysterie op! Museum Escape is nu te boeken via www.museumescape.nl.

Escape Rooms?
Dagelijks laten honderden mensen zich vrijwillig opsluiten in zogenaamde escape rooms. Zij krijgen een bepaalde tijd om samen een aantal puzzels op te lossen die leiden tot ontsnapping uit de kamer, of het oplossen van een mysterie. Deze real life games hebben uiteenlopende thema’s zoals gevangenissen, laboratoria, tandartspraktijken, spookhuizen of ateliers. Ondanks dat er al bijna 500 escape rooms zijn in Nederland, is dit de eerste ervaring die zich richt op de archeologie van Holland. Museum Escape is ontwikkeld door Novitas Heritage, in samenwerking met Echo Tekst & Presentatie, Niels ten Hagen en IntoTheMirror, met steun van de Provincie Zuid-Holland en het Rijksmuseum van Oudheden. Het is een nieuwe manier om ons gedeelde culterele erfgoed te ervaren. Via de website www.museumescape.nl is vanaf 1 maart Museum Escape te boeken voor iedereen die op een speelse manier het archeologisch verleden van Holland wil ervaren.

Gamification van erfgoed
Het toepassen van technieken uit game design is niet nieuw. Nieuw is wel de toepassing hiervan in real life gaming, waarbij niet alleen beroep wordt gedaan op nieuwe technologieën, mobiele apps of andere digitale toepassingen. Het spel speelt zich af in een fysieke ruimte, met fysieke puzzels. Escape rooms bieden een uitdaging waarbij kennisoverdracht plaats kan vinden, sociale vaardigheden worden getoetst, onderlinge communicatie wordt gestimuleerd en een blijvende herinnering wordt gecreëerd. Op reis Na het RMO zal Museum Escape op reis gaan door Zuid-Holland. In verschillende musea zal de mysterieuze kist opduiken, om steeds een ander archeologisch verhaal te vertellen over ons gedeelde verleden. Door nauw samen te werken met de betrokken instanties kan er telkens een nieuw stukje van de Hollandse geschiedenis worden belicht. Het mysterie wacht!

Meer informatie:
www.museumescape.nl
www.novitasheritage.nl/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *