Expositie-experiment Boijmans zet museum als ontmoetingsplek centraal

Niet de museale objecten, maar de rol van het museum als ontmoetingsplek staat centraal bij een vernieuwend experiment van museum Boijmans van Beuningen. T/m 23 december staat er bijvoorbeeld midden in het museum een wasserette waar bezoekers gratis hun was kunnen doen. 

Wassalon Boijmans is een project van social designer Manon van Hoeckel met als doel om mensen met elkaar in contact te brengen. De wassalon fungeert als een laagdrempelige ontmoetingsplek. Terwijl de machines draaien, raken vreemden met elkaar in gesprek. Na het wassen is het museum vrij toegankelijk. Tijdens een bezoek aan de tentoonstelling ‘Change the System’ zorgt het ‘Wasprogramma’, een set van prikkelende vragen, voor extra gespreksstof.

Lab voor social design
De wasserette is onderdeel van de designtentoonstelling ‘Change the System’. Met verschillende Change Challenges wil het museum bezoekers actief betrekken bij social design. “Om het systeem te kunnen veranderen, is namelijk de inbreng van iedereen van belang”, licht conservator Annemartine van Kesteren toe. Ontwerpers dagen bezoekers uit om actief deel te nemen aan hun projecten. De Change Challenges zijn onderdeel van ‘Change the System’ met werk van vijftig designers en kunstenaars die de ambitie hebben om onze leefomgeving te veranderen – in kleine stappen of met een groot gebaar. De expositie gaat over de veranderkracht van kunst en design en de oplossingen van hedendaagse designers en kunstenaars voor mondiale bedreigingen als vervuiling, conflicten, schaarse grondstoffen en politieke spanningen.

Andere projecten, naast de wasserette, zijn:

  • Doe het zelf plastic recyclen
  • De Menselijke energiecentrale
  • Portal: De kleding van de museumbezoeker in kaart gebracht
  • Rotterdams glasservies
  • Krimpen naar 50 cm
  • A day of change

meer informatie: www.boijmans.nl/tentoonstellingen/change

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *