Europese Museum Award voor Micropia (Artis)

Micropia, een museum over de allerkleinste organismen, is bekroond met de DASA Award van de European Museum Academy (EMA). Dat is een waarderingsprijs voor nieuwe en innovatieve museumconcepten. Bij Micropia is men er in geslaagd om het onzichtbare (micro-organismen) zichtbaar en toegankelijk te maken.

Het beerdiertje (stam Tardigrada) kan in de meest extreme omstandigheden overleven. Foto Micropia, Wim van Egmond
Het beerdiertje (stam Tardigrada) kan in de meest extreme omstandigheden overleven. Foto Micropia, Wim van Egmond
De DASA Award wordt jaarlijks door de EMA uitgereikt op basis van een aantal criteria. Er wordt beoordeeld op de innovatieve, creatieve en kwalitatieve presentatie en inhoud van het museum en educatieve activiteiten. Ook wordt gekeken naar de interactieve rol van het publiek en de balans van educatie en vermaak.

Bij Micropia is men bijzonder trots dat de bezoekers de organismen levend kunnen bekijken, terwijl zij eten, bewegen en zich voortplanten. Dat gebeurt o.a. via 3D viewers. Het hele proces om levende organismen te kweken is integraal onderdeel van de tentoonstelling. Het juryrapport geeft als toelichting: “Dit museum maakt meest basale onderdeel van de natuur toegankelijk voor het grote publiek. Er is sprake van een goede balans tussen informatie en beleving en de bezoeker komt op verschillende manieren in aanraking met deze wereld van micro organismen. Er zijn, speciaal voor deze expositie, diverse installaties ontwikkeld om de wereld van micro-organismen zichtbaar te maken, te onderzoeken en te beleven. De bezoeker wordt zelf ook onderdeel van de expositie dankzij de body scan waarin duidelijk wordt gemaakt welke organismen er leven op je eigen lichaam.”

Haig Balian, bedenker van Micropia en algemeen directeur Natura Artis Magistra reageert trots: “Dat Micropia in korte tijd opnieuw bekroond wordt, nu met deze belangrijke Europese museumprijs, durf je niet eens te dromen. Micropia wil het publiek enthousiasmeren voor microbiologie en laten ontdekken wat het belang is van microben voor de mens en natuur. De grote waardering die we tot nu toe van onze bezoekers ontvangen is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar deze prijs geeft ook erkenning van een internationale deskundige jury voor de unieke wijze waarop Micropia de onzichtbare wereld zichtbaar maakt.”

Meer informatie: www.micropia.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *