Mindere lente en topzomer voor meeste Vlaamse attracties

De zomervakantie in België loopt deze week ten einde. Dat is voor de attracties een mooi moment om de balans op te maken. Over de zomermaanden komen overwegend positieve signalen binnen bij samenwerkingsverband Toeristische Attracties vzw. Alleen diverse recreatiedomeinen zitten in zwaar weer.

plopsa de panneIn het lenterapport van Toeristische Attracties stonden nog heel wat rode cijfers. Over de hele periode zijn de attracties en musea tevreden; en dat komt vooral door de mooie zomercijfers. Over heel Vlaanderen en ook in Brussel vallen vooral de vele positieve reacties op. Weer of geen weer, tijdens de zomermaanden juli en augustus vonden heel wat mensen de weg naar onze pret- en dierenparken, naar de musea en bezoekerscentra, thema-attracties en belevingscentra. Opvallend was het succes van tijdelijke tentoonstellingen, zomerhappenings en –acties.

Het prille voorjaar kondigde zich optimistisch aan. De boekingen voor school- en groepsbezoeken liepen vlot binnen. Acties als ‘Krokuskriebels’ in samenwerking met de Gezinsbond trokken heel wat extra bezoekers aan. Daar kwam echter op 22 maart abrupt een einde aan. Vooral in de grote steden was de terugval in het toerisme bijzonder goed voelbaar. De vele regendagen die tijdens de natte lentemaanden volgden, waren voor de attracties en musea evenmin een zegen.

Velen bleven echter niet bij de pakken zitten. Dankzij de ondernemerszin van musea en attracties stonden deze zomer diverse inventieve initiatieven op de kalender. In vele musea lopen momenteel exclusieve tentoonstellingen en ‘coole’ projecten. Zo zijn de ‘Schatten van Vlieg’ in samenwerking met Cultuurnet Vlaanderen een schot in de roos gebleken. Meer dan ooit programmeerden attracties ook special events en themadagen. Deze trend gaat ook in het najaar door, waardoor de verwachtingen in het algemeen ook voorzichtig positief zijn. Vele musea en attracties blijven investeren in vernieuwing en versterking van hun aanbod en accommodatie.

Tijdens het hoogseizoen, in juli en augustus, waren de weergoden wat milder voor het Vlaamse land. Het werd een typisch Belgische zomer met ideale weersomstandigheden voor haast alle attracties en musea. Zowel verblijfstoeristen als dagjesmensen vonden vlot de weg naar de vele toeristische bestemmingen in België.

Recreatiedomeinen springen er negatief uit
Recreatiedomeinen, vaak georganiseerd in een (semi)overheidsconstructie, hebben een slecht hjaar achter de rug. In nieuwsblad HLN worden twee recreatiedomeinen uitgelicht: Zilvermeer en De Lilse Bergen in de Kampen (gericht o.a. op Antwerpen) Hier spreken horecabedrijven rondom de recreatiemeren va een beroerde zomer. De directeur van De Lilse Bergen vreest zelfs dat investeringsplanne voor de toekomst moeten worden herzien na de tegenvallende exploitatie van afgelopen periode. Red.”Met het risico dat zo’n recreatiedomein daarmee in een negatieve spiraal terecht komt.”

Meer informatie:
www.365ontdekkingsdagen.be
HLN: Recreatieparken beleven rampzomer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *