Meer dan 500 miljoen aan nieuwe attracties in Europa

De attractieparken maken zich op voor een nieuw seizoen. De overkoepelende organsatie van de attractiesector, IAAPA (International Association of Amusement Parks and Attractions) heeft een inventarisatie gemaakt van de investeringen voor dit jaar en constateert een recordaantal nieuwe attracties in Europa, Afrika, maar met name in het Midden-Oosten. In Europa zal in 2017 meer dan 500 miljoen Euro in nieuwe attracties geïnvesteerd worden.

Een Flying Theater (Simworx en Mondial rides)

Trends
De EMEA-afdeling van de wereldwijde IAAPA-organisatie, welke in Brussel gevestigd is, heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste uitbreidingen in 2017. Een aantal trends zijn daarbij opgevallen. Enkele parken openen een nieuw type attractie voor Europa: een flying theater. Virtuele en augmented reality doet zijn intrede, soms in combinatie met een rit in een achtbaan of dark ride. Om het kortverblijf-toerisme te stimuleren vindt verdere uitbreiding in (vaak gethematiseerde) verblijfsaccommodatie plaats. Omdat bezoekers en zeker de bezoekertjes zich aangetrokken voelen tot merken en figuren die ze kennen, is er ook een toename waar te nemen in activiteiten met zogeheten intellectual property. Een goed voorbeeld hiervan zijn speelplaatsen voor kinderen met film- en tv-figuren.

Veel investeringen komen voort uit het proces van digitalisering. Aan de ene kant neemt het gebruik door bezoekers toe (mobiele ticketing, park-apps, etc), aan de andere kant worden de digitale mogelijkheden steeds vaker toegepast in de operatie van het park en attracties. Om de beleving van de bezoeker te verbeteren worden er opvallend veel investeringen gedaan in renovaties en vernieuwingen. Eveneens wordt een trend naar duurzaamheid gesignaleerd evenals het belang van de groene ruimte om de bezoekers afstand te kunnen laten nemen van de dagelijkse hectiek.

Grootste investeringen in Midden-Oosten
De belangrijkste ontwikkelingen vinden echter plaats in het Midden-Oosten met Dubai en Abu Dhabi als speerpunten. Hier worden meerdere nieuwe attractieparken, indoor attracties en waterparken, compleet met verblijfsaccommodatie en uitgaanscentra gebouwd. De verwachting is dat deze regio zich tot een interessante bestemming voor familie-entertainment ontwikkelt. Er is berekend dat in het Midden-Oosten in de periode 2015-2020 zo’n 10 miljard in de leisure-industrie geïnvesteerd wordt. Telde de regio in 2015 nog 2,9 miljoen parkbezoekers, de verwachting is dat dat in 2020 opgelopen zal zijn tot 12,4 miljoen. De bestedingen zouden dan groeien van 97,2 miljoen Euro in 2016 naar 560 miljoen Euro in 2010: een verzesvoudiging. Ter vergelijking: de voorspelde marktgroei in Europa bedraagt over dezelfde periode zo’n 6 %.

Verwacht in Nederland en België:

België

 • Bellewaerde Park; Ieper, alpine coaster
  Dawson Duel komt naar Bellewaerde Park in april. Deze ‘dueling alpine coaster’ bestaat uit twee tracks die parallel aan elkaar lopen waardoor de rijders tegen elkaar kunnen racen terwijl ze naar beneden suizen. Bezoekers kunnen van te voren genieten van een adembenemede wandeling omhoog over een bijzondere brug naar de 25 meter hoge toren.
  Parkopening: 1 april 2017 – www.bellewaerde.be
 • Bobbejaanland, Lichtaart, speeltuin en vernieuwd restaurant
  Bobbejaanland geeft het restaurant bij de ingang een complete makeover en een nieuwe naam. The Lake House met een nieuw terras geeft uitzicht over het meer. Daarnaast is Wonder Garden verrezen: een veilige speelomgeving voor kinderen van alle leeftijden. De speeltuin bevat onder meer een boomhut en een uitdagend evenwichtparcours.
  Parkopening: 1 april 2017 – http://www.bobbejaanland.be
 • Comics Station, Antwerpen, indoor attractie
  Comics Station Antwerpen is een indoor park rondom de populaire Belgische stripfiguren: Suske en Wiske, Jommeke, De Kiekeboes, De Smurfen, Lucky Luke, en Urbanus. Het park, gevestigd in het Centraal Station van Antwerpen, heeft zes themagebieden en meer dan 60 activiteiten en biedt entertainment voor de hele familie.
  Parkopening: 3 april 2017 – http://www.comicsstation.be
 • Plopsaland De Panne, De Panne, roller coaster
  Plopsaland bredit uit met een grote houten achtbaan gethematiseerd rondom het Studio 100-character Heidi. De achtbaan kent een topsnelheid van 71 km/u en de track is zo’n 600 meter lang. Een klein Zwitsers-Oostenrijks dorpje markeert de ingang van de achtbaan.
  Parkopening: 1 april 2017 – www.plopsa.com

Nederland

Attractie- en Vakantiepark Slagharen, Slagharen, roller coaster, verblijfsaccommodatie
In het voorjaar van 2017 zal “Gold Rush”; een triple-launch coaster openen in Attractie- en Vakantiepark Slagharen. Deze achtbaan schiet bezoekers in drie lanceringen, twee vooruit en een achteruit, weg van 0 naar 95 km/u. Tijdens de rit gaan de berijders twee keer over de kop en bereiken een hoogte van 33 meter. Vanaf juni kunnen gasten ook verblijven in de Raccoon Lodge welke geinspireerd is op het Amerikaanse Indianen-thema en per eenheid aan maximaal zes volwassenen plaats biedt.
Parkopening: 31 maart 2017 – http://www.slagharen.com

Efteling, Kaatsheuvel, dark ride Symbolica
In de zomer van 2017 opent de Efteling, ter gelegenheid van de 65-ste verjaardag, de attractie ”Symbolica: Paleis der Fantasie”. “Symbolica” is een zogeheten dark ride voor alle leeftijden. Bezoekers hebben een audiëntie met de koning en worden met voertuigen door de verborgen magische kamers van het paleis geleid. Er kan gekozen worden uit drie verschillende interactieve routes.
Park is gehele jaar geopend – www.efteling.com

Walibi Holland, interactive experience
Walibi Holland presenteert een nieuwe VR-ride op 14 april. Deze zal gehuisvest zijn in een nieuwe vleugel van The Clinic; Walibi’s veelbesproken Halloween attractie van oktober 2016. Net als in The Clinic krijgen gasten een bijzondere ‘behandelingt’ die net als vorig jaar per individu kan verschillen. Op social media wordt flink gespeculeerd over de technologie die direct uit Amerika afkomstig is .
Parkopening: 14 april 2017 – www.walibi.nl

Duinrell, uitbreiding Tikibad en nieuwe waterglijbaan
Er wordt dit jaar flink geïnvesteerd in Duinrell. Directeur Roderick van Zuylen van Nijeveld spreekt over “Een van de grotere investeringen van de afgelopen jaren.”. Vooral het Tikibad krijgt enkele opvallende vernieuwingen; een uitbreiding met een Waterpark voor de jongere deelgroep en een nieuwe waterglijbaan met drie cones.
zie ook: Forse investeringen DuinrellDuinrell.nl

This is Holland, Amsterdam; een flying theater attractie aan het IJ
Hangend in een enorm bolvormig scherm, waan je jezelf in een niet van werkelijkheid te onderscheiden vogelvlucht. De toevoeging van speciale effecten zoals wind, mist en geuren maken de beleving compleet.
Opent najaar 2017. www.thisisholland.com

Avonturenpark Hellendoorn, Disc-O attractie
De komst van Het DrakenNest is een primeur voor Nederland omdat deze ‘Mega Disk’O’ attractie nog niet in Nederland te vinden is. De attractie omschrijft zich als een ronddraaiende, heen en weer bewegende schijf waarin bezoekers kunnen plaatsnemen. De attractie is prachtig vormgegeven, waardoor bezoekers het gevoel hebben in een ridderverhaal te zijn beland.
Avonturenpark.nl

Waterpark Dolfinarium

 

Meer informatie: www.iaapa.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *