Lichtfestivals in opkomst als publiekstrekker voor steden

Afgelopen maand werd in lichtstad Eindhoven het lichtfestival GLOW georganiseerd. Deze week starten ‘Het Amsterdam Light Festival’ en ‘China Light Rotterdam’. Alhoewel alle drie de festivals een andere insteek hebben gekozen, staat licht centraal als attractie.

GLOW – Faces of The Netherlands

Eindhoven ‘Glow’
Voor Eindhoven is het lichtfestival overigens niet nieuw. De zevende editie van GLOW vond plaats van 10 tot en met 17 november. De organisatie spreekt van een geslaagd lichtkunstfestival, met een recordaantal bezoekers van 450.000 verspreid over acht dagen en een hoge waardering maken GLOW 2012. Ook hier is dus duidelijk sprake van een toenemende belangstelling.
Omdat Eindhoven veel ervaring heeft met het organiseren van een lichtfestival, kwamen er delegaties van lichtfestivals uit de hele wereld naar Eindhoven om zich door de lichtstad te laten inspireren en vooral om te kijken waar mogelijkheden voor de toekomst liggen.
Meer informatie: www.gloweindhoven.nl

Installatie: Janet Echelman / Foto: Janus van den Eijnden

Amsterdam Light Festival
Deze winter licht Amsterdam 44 dagen op tijdens het eerste Amsterdam Light Festival. Een cultureel festival van licht en water dat de pracht van de historische stad letterlijk in de schijnwerpers zet. Van 7 december 2012 tot en met 20 januari 2013 zijn in het centrum van Amsterdam lichtsculpturen van hedendaagse (internationale) kunstenaars gratis te bewonderen en zijn gebouwen en bruggen feeëriek of juist kunstzinnig aangelicht.

Jubeljaar 2013
Het Amsterdam Light Festival is een cultureel festival dat met het spel van licht en water over Amsterdam in de koude wintermaanden een mystieke deken legt. Het festival is de opmaat van het Jubeljaar 2013 voor Amsterdam en geeft hiermee het startsein van dit bijzondere jaar waarin veel festiviteiten gaan plaatsvinden in de hoofdstad.

Wereldwijd bloeien lichtfestivals op. Ze geven meer betekenis aan de openbare ruimte, laten cultuur en de schoonheid van eenvoud zien en brengen mensen bij elkaar.  Of het nu in Singapore, Lyon, Eindhoven of Sydney is. Het Amsterdam Light Festival maakt nu ook een feest van de openbare ruimte van Amsterdam en inspireert bewoners, toeristen, professionals en belangstellenden om met elkaar de lichtkunst te bekijken en te bespreken.
Meer informatie: http://www.amsterdamlightfestival.com/

China Light Rotterdam

China Light Rotterdam
Van 7 december t/m 14 februari wordt de Chinese traditie van lichtfestivals in Rotterdam tot leven gebracht aan de voet van de Euromast. Ruim 40 Chinese kunstenaars bouwden hier een sprookjesachtig paradijs compleet met een spetterende lasershow en Chinese optredens. Wandelend tussen meer dan 35 betoverende lichtobjecten van sprookjesfiguren, bloemen, dieren, een 100meter lange draak en een gigantische Temple of Heaven waan je je in het magische China. China Light Rotterdam is het grootste Chinese lichtevenement dat ooit in Europa heeft plaatsgevonden.

Al eeuwen lang, sinds de eerste Chinese keizer, vieren de Chinezen Yuan Xiao: het Festival van het Licht. Op de vijftiende dag van de eerste maand worden talloze lantaarns ontstoken om de god van de hemel gunstig te stemmen. Het is het traditionele feest dat het Chinese Nieuwjaar viert. De Chinese ‘Festivals of Lights’ zijn wereldberoemd en worden ook buiten China gevierd. Deze winter dus in Rotterdam.

China en Rotterdam hebben een hechte band en Shanghai en Rotterdam zijn al lange tijd zustersteden van elkaar. Zodoende kwamen ze in Rotterdam terecht en kregen ze Het Park toegewezen als locatie om het evenement te organiseren.
Meer informatie: http://chinalightrotterdam.nl/nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *