Landgoederen Zuid-Holland introduceren landgoederenpaspoort

Prachtige buitenplaatsen, eeuwenoude kastelen en landgoederen met koetshuizen, oranjerieën en weelderige parken: de Zuid-Hollandse Landgoederenzone biedt het allemaal. De landgoederen vertellen het verhaal van de Gouden Eeuw en de Pruiken-tijd; de tijd waarin Holland het rijkste land van de wereld was. Tijd om zoveel mooi erfgoed met een grotere doelgroep te delen. Hiervoor is het landgoederenpaspoort en de landgoederenkaart gemaakt.

Inwoners en bezoekers van de regio tussen Den Haag en Leiden weten vaak niet dat er nog zoveel landgoederen verscholen liggen, die vaak te bezoeken zijn. Met het gereedkomen van een paspoort, waarbij kinderen bij elk bezocht landgoed een stempel sparen (en vanaf 5 stempels een beloning krijgen), en een landgoedkaart die 30 landgoederen in de schijnwerpers zet, wordt de kennis over en betrokkenheid bij de landgoederen vergroot.

Jort Kelder reikte vrijdag 4 april 2014 de eerste exemplaren uit. En vertelde daarbij hoe het hoort op een landgoed. De eerste kinderen, Lotte Filippo, Laurence Idelenburg en David Houtzagers, zetten hun stempel in het paspoort. De kaart werd uitgereikt aan de Zuid-Hollandse gedeputeerde Han Weber en de Wassenaarse burgemeester Jan Hoekema, voorzitter van de erfgoedtafel Landgoederen.

Erfgoedtafel Landgoederenzone
De Erfgoedtafel Landgoederenzone is een initiatief van de provincie Zuid-Holland. Aan tafel zitten vele landgoedeigenaren en -beheerders, die gezamenlijk zoeken naar de beste manier om buitenhuizen en parken in de beste staat te bewaren en om er meer aandacht voor te vragen. Het paspoort en de kaart kwamen tot stand dankzij bijdragen van de deelnemende landgoederen, Fonds 1818, de provincie Zuid-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Erfgoedhuis Zuid-Holland.

Van Jonker tot Kasteelheer
Als kinderen de landgoederen of kastelen bezoeken, krijgen ze per keer een verschillende stempel in het paspoort. Wie een stempelkaart met minimaal 5 stempels opstuurt, wordt uitgenodigd op 28 november 2014 om op een hoffelijke manier een oorkonde op een van de landgoederen in ontvangst te nemen. Hij of zij krijgt de titel Jonker of Jonkvrouw. Bij bezoek aan minimaal 10 landgoederen worden kinderen zelfs tot Kasteelheer of Kasteelvrouw benoemd. Degene met de meeste stempels krijgt een bijzondere prijs.

Deelnemende landgoederen
De deelnemende landgoederen zijn onder andere ’t Huys Dever, Kasteel Keukenhof, Oud-Poelgeest, Vreugd en Rust, De Paauw, ’t Hof te Hillegom, Buitengoed Dorrepaal, Beresteijn, Meer en Bosch, Park Rosenburgh, Park Rusthoff, Hofwijck, Park Clingendael en Kasteel Duivenvoorde. Zowel paspoort als kaart zijn verkrijgbaar bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland, de deelnemende landgoederen, omliggende gemeenten, de bibliotheken en de VVV’s in de regio.

Meer informatie: www.zuid-holland.nl/landgoederen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *