De populaire trampolinehallen vallen definitief onder het WAS (Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen). Die conclusie trekt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Dit betekent dat alle trampolines in deze hallen een keuring moeten ondergaan.
Ze schieten als paddestoelen uit de grond, de trampolinehallen. Dit zijn hallen gevuld met zeer grote trampolines waarbij ook tegen schuin geplaatste wanden gesprongen kan worden. Tot op heden was niet altijd duidelijk of deze hallen onder het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS) vallen. Het Keurmerkinstituut was en is van mening dat de hallen wel onder het WAS vallen, en heeft er inmiddels een aantal gecertificeerd. Nu heeft ook de NVWA uitgesproken dat de hallen, althans de trampolines die daar staan, wél onder het WAS vallen en dus keuringsplichtig zijn. Maar er is één uitzondering.
De springhallen bieden in de regel meerdere activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen aan. Sommige van die activiteiten zijn expliciet gericht op training en sport, individueel of in clubverband. De doelgroepen zijn jongeren, sportclubs en jong volwassenen, desgewenst onder begeleiding van een instructeur. Dezelfde trampolines worden ook aangeboden voor “vrij springen” of soortgelijke speelactiviteiten aan jonge kinderen en het hele gezin. Deze activiteit wordt uitsluitend aangeboden voor vermaak en recreatie, oftewel spelen. Zodra een hal deze laatste activiteit aanbiedt vallen de trampolines onder het WAS en moeten ze dus gecertificeerd zijn volgens dit besluit.
Uitzondering
Alleen als de trampolines uitsluitend voor sportdoeleinden worden gebruikt, de hal en toestellen daarvoor zijn ingericht, en de site van de exploitant zeer duidelijk maakt dat alleen sport kan worden uitgeoefend en geen vrij spelen, valt de hal niet onder het WAS. Feit is dat in Nederland (bijna) alle hallen ook voor spelen worden gebruikt.
Wenst u meer informatie over inspectie of certificatie van springhallen en trampolines, zie dan www.keurmerk.nl of neem dan contact op met het Keurmerkinstituut via 079-3637000 of spelen@keurmerk.nl.