Kinderen vinden veel speelplekken saai

De helft van alle Nederlandse kinderen vindt de speelplekken in hun buurt saai, zo blijkt uit een opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van Jantje Beton. Zestig procent van de kinderen geeft aan dat ze computer en TV laten staan als speelplekken minder saai zijn. Ze spelen het liefst op informele groene speelplekken, zoals grasvelden en natuur, of op het schoolplein.

Directeur Rob van Gaal: “Dit onderzoek laat zien dat kinderen graag en veel buitenspelen. Daarom is het belangrijk hoe we de buitenruimte inrichten. Een standaard speeltuin met wipkip, komt niet overeen met de speelwensen van kinderen. Geef kinderen, letterlijk en figuurlijk, de ruimte om te spelen. Want samen buitenspelen is gezonder.”

Buitenspelen is leuk en gezond
Kinderen houden van buitenspelen en doen het ook: driekwart speelt meerdere keren per week buiten zonder toezicht van volwassenen. Tachtig procent van de kinderen wordt van buitenspelen vrolijk en blij en ruim een derde voelt zich na het buitenspelen sterk en gezond. Ook ouders zijn enthousiast: een overgrote meerderheid vindt buitenspelen gezond en ziet dat zijn kind er vrolijk van wordt.

Foto: avonturenclub.org

Kinderen willen meer buitenspelen als het minder saai is
Uit het onderzoek blijkt dat circa de helft van de kinderen en ouders de speelplekken, stoepen en pleintjes in hun buurt saai vinden om te spelen. Met name de speelplekjes met speeltoestellen worden het meest saai gevonden. Tweederde van de kinderen geeft aan dat ze vaker buiten zouden spelen als het buiten minder saai is. Zestig procent van de kinderen zegt in dat geval minder vaak TV te zullen kijken of te computeren.

De leukste speelplekken zijn de informele speelplekken
Kinderen spelen het liefst op het schoolplein, een grasveld en in de natuur. Met name grotere kinderen (9-12 jaar) spelen graag op informele speelplekken. Ouders geven ook aan het erg belangrijk te vinden dat er niet-georganiseerde speelplekken in de buurt zijn.

Ouders en kinderen willen iets doen voor de buurt
Er is een grote bereidheid om zelf wat voor de buurt te doen. Zeventig procent van de kinderen en driekwart van de ouders wil best iets in de buurt doen om de speelomgeving leuk en netjes te houden.

Voor meer informatie:

www.jantjebeton.nl

Onderzoek buitenspelen van TNS Nipo i.o.v. Jantje Beton (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *