Initiatief voor chocolade attractie in Alkmaar gepresenteerd

Donderdag 28 augustus 2014 zijn plannen gepresenteerd voor een herbestemming van de oude Ringers Chocoladefabriek, waarvan het hart wordt gevormd door een ‘chocolade-experience’ in Alkmaar. De initiatiefnemers zijn op dit moment nog volop op zoek naar partners die zich aan het project willen verbinden. Er wordt toegewerkt naar een officiële opening in oktober 2018.

De plannen van initiatiefnemer Arthur Dontje zijn deels gebaseerd op een museumtheater in de chocoladefabriek van Josef Zotter in het Oostenrijkse Riegersburg. Daar kunnen bezoekers zich ’Sjakie in de chocoladefabriek’ wanen: Bezoekers krijgen bij de ingang een lepel en vork en kunnen de wereld van de chocola vooral proeven.

Op 8 oktober 2018 verwacht Dobla in een gerestaureerde Ringersfabriek ook:

  • – een nieuw hoofdkantoor te openen,
  • – tezamen met een nieuw Innovatiecentrum,
  • – een enkele schone, geurloze en stille productielijn op te starten op deze plek waar vanaf cacaoboon tot eindproduct het productieproces zichtbaar wordt,
  • – en het kleine Dobla Museum van de Dobla Store te verhuizen naar een ruimere accommodatie in de Ringersfabriek.

Bovendien volgt Dobla een strategie om een nieuwe internationaal hoogstaande patisserie-opleiding op deze plek te starten, naast een Dobla Chocolate Experience.

ringers chocolade
Attractie
De opening staat gepland op 8 oktober 2018. De initiatiefnemers rekenen in het eerste jaar circa 22.000 bezoekers per maand (circa 750 per dag). Dobla streeft naar een groei van dit bezoekerscijfer in vijf jaar met 50% tot 33.000 bezoekers per maand (circa 1100 per dag). De Dobla Experience is het hele jaar door 7 dagen per week geopend. Hiermee worden circa 30-40 fte aan nieuwe banen geschapen.

Samenwerking gezocht
Met deze ontwikkelingen kan Dobla circa de helft van een gerenoveerde Ringersfabriek invullen. Voor Dobla is een randvoorwaarde dat het in dit industrieel erfgoed gevestigd wordt temidden van andere interessante ondernemingen die het merk en het concept van Dobla versterken.

Dobla durft het aan om deze ontwikkeling, die een grote impuls kan betekenen voor Alkmaar, in gang te zetten. Voor de resterende vierkante meters van de Ringersfabriek wil Dobla de Alkmaarse samenleving inspireren om met ondernemersplannen te komen voor concepten die goed kunnen renderen naast de Dobla-activiteiten in de Ringersfabriek. De Ringersfabriek omvat in gerenoveerde toestand waarschijnlijk nog 14.000 vierkante meter. Voor de helft is reeds invulling gevonden.

Open dagen
Dobla nodigt geïnteresseerden uit om op 12, 13 en 14 september naar Ringers Open te komen, en zich te laten informeren en te inspireren door de plek, door het gebouw, door de films die de cultuurhistorische context duidelijk maken en door de demonstraties die onze vakmensen geven met chocoladedecoraties. Met als buurman een toeristische trekpleister en een creatieve hotspot in de foodsector, wordt veel mogelijk in deze omgeving.

Ringers Open is een samenwerking tussen Adapt Alkmaar, Het Moment, The Halfwits, versterkt met Eva Maria Dekker en Ellen Janssen van De Blok Concept Store. Met medewerking en bijdragen van MAB Development, Dobla, Stedelijk Museum Alkmaar, Rabobank Alkmaar, RAADHUIS voor creatieve communicatie en Gemeente Alkmaar.

Meer informatie: www.facebook.com/RingersAlkmaar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *