Hondsrug; het eerste geopark van Nederland

Elk landschap heeft zijn eigen fans. Zo zijn er uitgesproken liefhebbers van het platteland, of de ongerepte natuur. Daar is nu een categorie bijgekomen; Geologisch erfgoed; de basis voor de ontwikkeling van natuur en de cultuur van een gebied. Op de Hondsrug is de het geologische verhaal goed zichtbaar. Het gebied werd mede daarom door de Unesco geselecteerd als eerste Geopark van Nederland.

Hunebed; combinatie van een geologisch fenomeen; door mensenhanden bewerkt.
Hunebed; combinatie van een geologisch fenomeen; door mensenhanden bewerkt.

Het project Geopark de Hondsrug
Het project Geopark de Hondsrug is een project van het Recreatieschap Drenthe. Met het project willen we het verhaal terug brengen in het Hondsruggebied. Vanaf 2010 is het initiatief genomen om van het unieke Hondsruggebied een Geopark te maken om zo het eerste Geopark in Nederland te worden en daarmee een plek te verwerven in het Europese Geoparken Netwerk, onder toezichthouderschap van UNESCO.

Expedities
Het verhaal van de Hondsrug wordt verteld aan de hand van elf verhaallijnen. Van iedere verhaallijn wordt een Expeditie gemaakt. Elke expeditie begint in een Expeditiepoort. Dat is bijv. een museum of een bezoekerscentrum, met een permanente Geoparkexpositie. Daarnaast bestaat de expeditie uit Hotspots in het Hondsruggebied. Hotspots zijn plaatsen waar een deel van het verhaal zichtbaar is. Het kunnen plekken in het landschap zijn maar ook bijvoorbeeld kleine musea of informatiecentra.

Toerisme
In Europa zijn er zo’n 60 Geoparken. Zij zijn onderdeel van een wereldwijd netwerk van 100 Geoparken. Die gebieden hebben een heel eigen bezoekersgroep; bereid om ook te reizen om her- en der puzzelstukjes van het geologisch verhaal te bekijken. Geopark de Hondsrug wordt na het verkrijgen van de status lid van het European Geoparks Network en van het Global Geoparks Network. Beide netwerken staan onder toezicht van Unesco.

Het gebied staat in Nederland vooral bekend om de hunebedden. De keien die tijdens de ijstijd zijn aangevoerd, maken onderdeel uit van een geologisch fenomeen. De hunebedden (en het verhaal daar omheen) trekken nu al veel toeristische belangstelling. De erkenning als Geopark is in feite een erkenning van de bijzonderheid van dit gebied. Naast de hunebedden draagt het landschap nog veel meer zichtbare sporen uit het verleden, zoals middeleeuwse karrensporen, knusse esdorpen, de vestingsstad Coevorden en restanten van vervening.

Bekijk hier het introductiefilmpje van Geopark Hondsrug:

Meer informatie: www.geoparkdehondsrug.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *