Het kasteel als attractie; Tweede Pinksterdag, Kastelendag

Op tweede Pinksterdag, staan tijdens ‘De dag van het Kasteel’, vele mooie oude kastelen in de schijnwerpers. Beheerders organiseren deze dag bijzondere evenementen rondom het thema ‘het kasteel verbeeld’. Aandacht voor het kasteel is hard nodig omdat ook deze ‘attracties’ onder druk staan van bezuinigingen.

riddertoernooi op kasteel Hoensbroek

Het kasteel als attractie
Mevrouw Wielinga van de Nederlandse Kastelenstichting ziet dat voor de financiering van kastelen, recreatie een belangrijke rol kan spelen: “Ook op het cultureel erfgoed zal waarschijnlijk flink worden bezuinigd. Voor de meeste beheerders en eigenaren van kastelen staat het behoud van het erfgoed op de eerste plaats. Maar dat erfgoed moet wel een functie hebben, anders gaat het verloren. De rol van het kasteel als attractie wordt ook steeds belangrijker omdat dat aanvullende financiering oplevert om het kasteel te onderhouden. Alhoewel veel beheerders nog wat onwennig staan tegenover ‘het kasteel als attractie’, zien we wel dat steeds meer kastelen aan het idee beginnen te wennen. Grotere kastelen, zoals het Muiderslot en paleis het Loo, zijn al langer ingesteld op bezoekers en ontvangen jaarlijks meer dan 100.000 bezoekers.”

Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel 2011
Dit jaar het thema: ‘het kasteel verbeeld’. Kastelen laten zich deze dag van hun beste kant zien er er worden ook diverse activiteiten georganiseerd zoals ‘living history’, rondleidingen en tuinwandelingen, ambachtslieden die aan het werk zijn.

De honderden kastelen en buitenplaatsen die ons land rijk is, liggen verscholen achter grachten en singels, parken en uitgestrekte tuinen. Hun vaak rijke interieurs bevatten prachtige meubels en schilderijen, maar ook harnassen, familiewapens, bijzondere plafonds en houtsnijwerk. Deze verborgen schatten zijn toegankelijk voor het publiek op de Dag van het Kasteel. Op 13 juni kunt u achter deze geheimzinnige muren een kijkje nemen.

Kansen voor recreatieondernemers?
In 2010 bezochten een kleine 60.000 mensen de kastelendag. Dat is voor een tweede Pinksterdag een behoorlijk aantal omdat er op deze dag traditioneel veel activiteiten worden georganiseerd. Veel recreatiebedrijven nemen ‘het kasteel in de buurt’ op in hun folder, maar daar blijft het meestal wel bij. Tijdens de nationale Kastelendag kunt u eens bekijken wat de kastelen in huis hebben als het gaat om attractiewaarde voor de bezoeker. Door de teruglopende subsidies vanuit de overheid, worden kastelen ook meer afhankelijk van andere inkomstenbronnen; zoals bijvoorbeeld recreatief bezoek of horeca activiteiten.

Het volledige programma vindt u op www.kastelen.nl

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *