Grootste investering Gaia Zoo sinds opening

Op een oppervlakte van 3.000 m2 verrees de afgelopen zes maanden in GaiaZOO een spectaculair, nieuw doorloopgebied voor 20 nieuwe diersoorten. Op 28 juni is het gebied officieel geopend voor publiek. Het is het grootste bouwproject dat GaiaZOO sinds haar opening in 2005 heeft gerealiseerd.

vreemdevogelsIn het nieuwe gebied loopt de bezoeker midden door vijf leefgebieden van honderden nieuwe dieren. Centraal ligt de imposante ‘WolvenVallei’ met daaromheen een enorme ‘Vreemde Vogel Volière’, speciaal voor de kinderen een ‘ParkietenParadijs’, de zwart-witte wereld van wasberen en stinkdieren én de ‘Grote Oehoe Volière’. GaiaZOO wil bezoekers in dit nieuwe gebied bewust maken van de invloed van de mens op de (Nederlandse) natuur. Alle dieren die er leven zijn namelijk door de mens verjaagd uit of juist geïntroduceerd in de Nederlandse natuur.

Oog in oog met een grijze wolf
De grijze wolf heeft een prominente plek in het nieuwe doorloopgebied. Ooit kwam dit roofdier talrijk voor in onze bossen, maar halverwege de negentiende eeuw werd de laatste wolf in Nederland gedood. GaiaZOO wil haar bezoekers duidelijk maken dat deze roofdieren de slechte naam, die ze van oudsher hebben, niet verdienen. Zeker nu de grijze wolf via Duitsland weer langzaam richting Nederland trekt, vindt GaiaZOO deze bewustwording belangrijk. De zes grijze wolven in de Kerkraadse dierentuin leven in een zeer natuurgetrouw en ruim gebied. Bezoekers kunnen via een half in de grond gelegen tunnel dwars door het wolvenverblijf wandelen. Voor de kinderen is er bovendien een aparte tunnel die nog verder het wolventerritorium in loopt, zodat ze van alle kanten oog in oog kunnen staan met de wolf.

Vreemde Vogel Volière
Rondom de vallei voor de grijze wolven bevindt zich de ‘Vreemde Vogel Volière’; een enorm doorloopgebied voor honderden uitheemse vogels. In deze volière loopt de bezoeker vogelvrij tussen onder andere grote Alexander parkieten, blauwgroene monniksparkieten, halsbandparkieten, roodwangschildpadden en mandarijneenden. Wat dit bonte, internationale gezelschap bindt, is dat mensen hen naar Nederland haalden om ze te houden als huisdier of siervogel. Op enig moment ontsnapten ze of werden ze bewust losgelaten, om vervolgens in onze vrije natuur terecht te komen. Daar blijken deze ‘vreemde vogels’ prima te kunnen overleven.

Zebravinken van André Rieu
Naast de ‘Vreemde Vogel Volière’ bevindt zich een tweede doorloopvolière die geheel in Limburgse vakwerkstijl is gebouwd. In dit ‘ParkietenParadijs’ leven zes Australische vogelsoorten, die veel als huisdier worden gehouden. De bekendste is de bontgekleurde grasparkiet. Dankzij André Rieu zorgen tientallen kwetterende zebravinken voor een extra muzikaal tintje in deze volière.

Wasberen en stinkdieren
Vanzelf belandt de bezoeker ook in de zwart-witte wereld van wasberen en stinkdieren. Van oorsprong horen ze thuis in Noord-Amerika. Maar omdat deze grappige roofdieren zich goed kunnen aanpassen aan hun leefomgeving, leven er ook tientallen wasberen in Limburg.

Grote Oehoe Volière
Het laatste onderdeel van het nieuwbouwgebied is de ‘Grote Oehoe Volière’, waar de bezoeker oog in oog staat met oehoes, zwarte ooievaars en raven. Net als de wolf waren ook de mysterieuze oehoe en raaf lange tijd verdwenen uit onze vrije natuur, maar dankzij natuurbeschermers broeden deze vogels weer in Zuid-Limburg.

Wille Wasbeer
In het nieuwbouwgebied wordt er extra veel aandacht besteed aan de jeugd. De nieuwe mascotte, Willie Wasbeer, leert de kinderen spelenderwijs meer over vreemde vogels in Nederland.

Meer informatie: www.gaiazoo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *