Gamers spelen met bezienswaardigheden van Utrecht

In het weekend van 20 en 21 juni wordt in Utrecht het digitale spel Ingress gespeeld. Zo’n 4000 gamers, afkomstig uit diverse landen, zien dit weekend de stad Utrecht als hun gamezone. Er worden veldslagen uitgevochten door de ‘Enlightened’ en de ‘Resistance’ die diverse monumenten en bezienswaardigheden respectievelijk (digitaal) groen of blauw willen kleuren.

Spel, verhaal en beleving
De recreatiesector, die volop op zoek is naar nieuwe inspiratie om de bezoeker meer beleving te bieden, kan wel wat leren van deze ontwikkeling. Ingress is een mix van een verhaal, een spelvorm met meerdere mensen, en een ludieke manier om een nieuwe stad te ontdekken. In de onderstaande video wordt uitleg gegeven over ‘het spel’, maar let vooral ook op de storyline en de beleving.

Veldslagen in Utrecht
De meeting in Utrecht is de grootste Ingress-bijeenkomst tot nu toe. Naast dit soort grote events wordt het spel regelmatig ook op kleinere schaal georganiseerd door liefhebbers van deze game. Twee gamers uit Den Haag, die we in Utrecht aanspreken, laten weten dat zij in Den Haag elke eerste zaterdag van de maand het spel uitzetten. Daar komen dan 50 tot 70 mensen op af. In Utrecht is samenwerking gezocht met VVV Utrecht, want waar laat je zo snel even 4000 gasten? Sprake van overlast is er nauwelijks, ook al worden er overal veldslagen uitgevochten. De gamers zijn wel helemaal door hun smartphone geobsedeerd, want dat is het platform waarmee de reële wereld aan het verhaal wordt gekoppeld (augmented reality). De battles vinden steeds plaats in een andere zone. Daarmee kan de spelcoördinator de spelers ook makkelijk spreiden en, indien nodig, snel van informatie voorzien.

Prima weekend voor toerisme en horeca
In Utrecht wordt de Jaarbeurs als centrale locatie gebruikt. Hier verzamelen de spelers zich ’s ochtends en vindt zaterdagavond ook de afterparty plaats. Veel gamers reizen steden af om telkens in een andere omgeving een spel en verhaal te beleven. De Haagse gamers bieden deze dagen ook onderdak aan enkele collega-gamers uit het buitenland. Toch zal ook de horeca- en hotelsector profiteren van het bezoek. Deze digitaal handige doelgroep geeft ongetwijfeld ook een boost aan toeristische informatie over Utrecht op het internet. De spelers zijn overigens goed te spreken over de internetverbinding in de stad; een van de voorwaarden om het spel goed te kunnen spelen. Dat is nog lang niet in alle steden van de wereld goed op orde. Een uitgelezen kans om dit soort van spellen vaker in Nederlandse steden te organiseren.

Voor zover we kunnen overzien zijn aan dit evenement relatief weinig kosten verbonden. Dat heeft o.a. te maken met de digitale organisatie en de vele vrijwilligers die samen het spel mogelijk maken. Als maandag de kantoren weer open gaan, dan zullen we nog even nagaan of er vanuit Toerisme Utrecht of de gemeente Utrecht nog investeringen zijn geweest. (Daarover komt t.z.t. nog een update op deze website.)

Androidworld maakt een aankondiging van het programma voor de tweede dag: “Op 21 juni wordt een Mission Day gehouden waarop 21 speciale missies in Utrecht gedaan kunnen worden. De VVV in Utrecht, die het evenement mede-organiseert, grijpt het evenement aan om spelers langs interessante en mooie plaatsen in Utrecht te leiden om zo speciale missie-badges te verdienen.”

Update 23/6:
Toerisme Utrecht heeft een toelichting gegeven op de samenwerking met de organisatie van het spel. Dit betrof vooral het voorzien van informatie. Er werden 20 bijzondere hotspots aangereikt, inclusief fotomateriaal, die de spelmakers konden verwerken in de game. Zoals al vermoed is dit voor toerisme Utrecht een activiteit geweest die weinig budget heeft gekost en veel rendement heeft opgeleverd.

Meer informatie:
http://androidworld.nl/games/ingress-anomaly-utrecht-20-juni-2015/
http://anomaly-utrecht.nl/
www.ingress.com (pagina van de game-ontwikkelaar)
Ingress hulppagina (hier staat o.a. vermeld hoe je locaties kunt toevoegen aan het spel.)

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *