GaiaZOO wint innovatieprijs VVV Zuid-Limburg

VVV Zuid-Limburg organiseerde in 2013 voor de zesde keer op rij de verkiezing voor de meest innovatieve toeristische ondernemer van het jaar. Na de voorrondes, waar een voorselectie en een publieksstemming deel van uitmaakten, koos de vakjury gezamenlijk met overtuiging voor GaiaZOO als uiteindelijke winnaar van de VVV Zuid-Limburg Innovatieprijs 2013. Dit werd vandaag bekend gemaakt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van VVV Zuid-Limburg in Holland Casino Valkenburg.

vlnr de voorzitter van de VVV Zuid-Limburg; Wim Heuts, directeur van de VVV Zuid-Limburg; Anya Niewiera, de winnaar van de VVVZL Innovatieprijs 2013; directeur van GaiaZoo Kerkrade; Rob Huppertz en gouverneur van de Provincie Limburg Theo Bovens.
vlnr de voorzitter van de VVV Zuid-Limburg; Wim Heuts, directeur van de VVV Zuid-Limburg; Anya Niewiera, de winnaar van de VVVZL Innovatieprijs 2013; directeur van GaiaZoo Kerkrade; Rob Huppertz en gouverneur van de Provincie Limburg Theo Bovens.

Volgens de vakjury blonk GaiaZOO uit door haar constante vernieuwingsdrang, door de invoering van de procesinnovatie ‘dynamic pricing’ en het feit dat zij al haar ervaringen deelt met andere dierentuinen en dagattracties. De innovatie geeft bovendien tegengas aan de hoeveelheid aan acties via veilingsites en internetdeals.

De winnaar: GaiaZOO
Het innovatieve karakter van het nieuwe prijsbeleid ’dynamic pricing’ van GaiaZOO zit volgens de vakjury in de combinatie van een aantal factoren. Op de eerste plaats heeft GaiaZOO als eerste dierentuin in de wereld ‘dynamic pricing’ toegepast binnen haar prijsbeleid. Met andere woorden hoe eerder de bezoeker entreekaarten besteld via de website, hoe lager de entreeprijs. Dit systeem heeft vanaf de invoering in april 2013 geleid tot een betere spreiding van bezoekers, hogere recettes en een hogere besteding in de dierentuin per bezoeker. Deze innovatie staat bovendien niet op zichzelf, want GaiaZOO is voortdurend bezig met vernieuwen en innoveren. Zo heeft GaiaZOO ook tal van vernieuwingen op de planning staan voor 2014.
Daarnaast wil GaiaZOO graag haar systeem en ervaringen delen met andere dierentuinen en dagattracties.
Hiermee voldoet GaiaZOO ruimschoots aan de criteria voor het winnen van de VVV Innovatieprijs 2013.

‘Niet alleen omdat het een mooi voorbeeld van procesinnovatie is dat inspirerend is voor andere bedrijven in de branche maar ook het feit dat innoveren in de genen van GaiaZOO zit, maakt de winnaar extra bijzonder’, aldus Wil Houben, oud-directeur Kamer van Koophandel Limburg én juryvoorzitter.

Opzet Innovatieprijs: online stemmen en vakjury
Leden van VVV Zuid-Limburg konden zichzelf of collega bedrijven voordragen voor de Innovatieprijs 2013 die zich wisten te onderscheiden met nieuwe ideeën, processen en/of diensten binnen de toeristische sector. De deskundige vakjury selecteerde uit de 19 voorgedragen bedrijven een top 10 op basis van vastgestelde criteria. Daarna volgde net als vorig jaar een publieke online stemming. Op basis van de ruim 3.250 stemmen kon een top 3 worden vastgesteld. De top 3 bestond uit

  • GaiaZOO,
  • Stichting Artide Zorg met haar project Stripspeurtocht Epen en
  • Bed & Breakfast Dalauro.

Deze drie bedrijven werden tot slot weer ter beoordeling voorgelegd aan een vakjury. Begin december heeft de vakjury een bezoek gebracht aan deze drie bedrijven. Op basis van dit bezoek heeft de vakjury de uiteindelijke winnaar bepaald. De vakjury bestond uit de volgende personen: Wil Houben (juryvoorzitter), Hugo Maat (Koninklijke Horeca Nederland), Wil Munsters (Zuyd Hogeschool), Yvonne Kokkelkoren (Provincie Limburg), Frank Verkoijen (Recron) en Jos Wlazlo (Wandelgids Zuid-Limburg en winnaar van de VVV Zuid-Limburg Innovatieprijs 2012).

Meer informatie:  www.vvvzuidlimburg.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *