Focus op fusie binnen de culturele sector

Op 16 mei 2013 organiseert culturele instelling en fusieorganisatie Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur Het Grote Culturele Fusie Congres. Middels lezingen en parallelsessies wordt ingegaan op de diverse facetten van fuseren, specifiek binnen de culturele sector. Bestuurders van instellingen maar ook politici wordt de kans geboden te leren van theorie én in de praktijk opgedane kennis, die door externe sprekers maar ook vanuit Nieuwe Nobelaer zelf worden aangereikt – inclusief concrete do’s en don’ts.

souvenirwinkel scheepvaartmuseum
souvenirwinkel scheepvaartmuseum

In steeds meer gemeenten komt de vraag op of een fusie tussen een aantal culturele instellingen wenselijk is. Initiatieven komen vanuit de overheid, maar ook instellingen zelf nemen vaak het voortouw. De achterliggende redenen kunnen inhoudelijk, financieel, organisatorisch, politiek en/of vanuit huisvestingsoverwegingen geïnitieerd zijn. Vaak is het een mix van deze beweegredenen. Er is duidelijk sprake van een trend.

Deze vergaande processen roepen tal van vragen op. Met dit congres op 16 mei wil Nieuwe Nobelaer inspringen op de behoefte van de culturele sector en de (lokale) overheden. Het congres is daarmee een must voor eenieder die rechtstreeks of indirect, uit eigen keuze of gedwongen met deze situatie te maken krijgt.

Nieuwe Nobelaer
In de fusieorganisatie Nieuwe Nobelaer kwamen op 1 januari 2010 samen: theater en congrescentrum, poppodium, openbare bibliotheek, school voor muziek, dans en drama, school voor beeldende kunsten, speel-o-theek, UITpunt en VVV-agentschap en een kunstuitleen. De fusie ging niet vanzelf, maar is inmiddels een succes te noemen. Dit is (culturele) bestuurders uit het hele land niet ontgaan en er komen met grote regelmaat verzoeken om advies binnen. Reden om dit congres te organiseren en niet te schromen eerlijk te zijn over de nodige valkuilen.

Programma Het Grote Culturele Fusie Congres
Onder leiding van dagvoorzitter Mr. W. (Winnie) Sorgdrager, voormalig minister en voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur, wordt er onder andere op de volgende vragen/thema’s ingegaan door middel van workshops:

  • Samen de toekomst in, wie krijgt de leiding? (directeuren en hun opties)
  • Cultuur in de portefeuille, of andersom? (relatie met de gemeente als subsidiënt)
  • Samen onder één dak, wie betaalt? (gebouwelijke implicaties)
  • De begroting: rekenen we wel gelijk? (Due Diligence en Administratieve Processen)
  • Eén fiscale eenheid, willen we dat wel? (fiscale aspecten)
  • Spreken onze ICT-systemen dezelfde taal? (informatiebeleid)
  • Wat heeft het personeel hierop te zeggen? (rol van de ondernemingsraad)
  • Andere arbeidsvoorwaarden, en nu? (arbeidsvoorwaarden voor en na de fusie)
  • De horeca: uitbesteden of zelf doen? (plaats en betekenis van de horeca)

De dag zal besloten worden met een forumdiscussie waar Ap de Vries (directeur brancheverenging Vereniging van Openbare Bibliotheken), Martin van Ginkel (directeur branchevereniging Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) en Jan Brands (directeur branchevereniging Kunstconnectie) zullen reflecteren op de effecten van deze beweging op hun branche. Tenslotte krijgt elke deelnemer aan het eind van de dag heel concreet een lijst do?s en dont?s mee op elk van de deelterreinen.

Meer informatie: www.fusiecongres.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *