Evenementensubsidies blijven op peil

De bijdragen van gemeenten aan evenementen zijn in het afgelopen jaar, ondanks de crisis, op peil gebleven. Ook ontvingen meer evenementen ondersteuning van hun gemeente. Dit blijkt uit de recent verschenen G50 Evenementen Monitor van Respons. 

KnipselEvenementen staan nog steeds hoog op de beleidsagenda’s van de G50; ze zijn belangrijk voor de leefbaarheid van steden en leveren daarnaast een belangrijke bijdrage aan het onderscheidend vermogen van een gemeente (citymarketing).

Kerncijfers
In de G50 gemeenten vonden in 2013 in totaal 1.962 evenementen plaats, een stijging van 9,5% ten opzichte van 2012. 800 van deze evenementen werden gesubsidieerd (+6,2% t.o.v. 2012). De totale financiële bijdrage van deze gemeenten bedroeg vorig jaar 45,4 miljoen euro.

Graadmeter
In de G50 wordt gekeken naar de relatie tussen de uitgegeven subsidies en het aantal bezoekers en herkomst van de bezoekers. Het rapport is daarmee een graadmeter bij het bepalen van het succes van het gemeentelijk evenementenbeleid.

Mede dankzij subsidies kunnen grote evenementen worden georganiseerd. Dit jaar weer SAIL Amsterdam
Mede dankzij subsidies kunnen grote evenementen worden georganiseerd. Dit jaar weer SAIL Amsterdam

Jaarlijks onderzoek
De G50 Evenementen Monitor is een jaarlijks onderzoek van Respons naar de evenementenportefeuilles van de 50 grootste gemeenten (op basis van inwoneraantal) van Nederland. De G50 is een benchmark voor het vergelijken van de evenementenprestaties van de 50 grootste gemeenten. In de analyse wordt inzicht gegeven in de relatieve scores (gecorrigeerd op inwonertal) van een gemeente op de indicatoren evenementaantal, bezoekaantal, evenementsubsidies en evenementbelang. De G50 Evenementen monitor 2014 is op de website van Respons te bestellen voor € 395,- excl. 6% BTW.Meer informatie:
www.respons.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *