EuropaPark gestart met testritten Arthur en de Minimoys

De officiële opening van de nieuwe grote attractie in Europa-Park komt dichterbij. Na aanloopproblemen bij de bouw van Arthur en de Minimoys, werden deze week de eerste testritten uitgevoerd. We vroegen ‘pretparkprofessor’ Pieter Cornelis naar mogelijke consequenties van een vertraging in de opening van een attractie. Ondertussen wordt bij Disneyland Parijs toegewerkt naar de opening van de attractie Ratatouille op 10 juli; die zich, net als ‘Arthur en de MiniMoys’ specifiek richt op de gunst van het Franse publiek.

Sinds 18 juni is “Arthur in het Koninkrijk van de Minimoys” geopend voor testritten. Dagelijks worden bezoekers uitgenodigd voor deze ‘generale repetitie’. Dat is een goed teken, want het betekent dat de attractie binnenkort voor alle bezoekers wordt opengesteld.

De eerste filmbeelden vanuit de attractie staan inmiddels online:

arthurImpact van een attractie
Pieter Cornelis heeft een aantal jaar geleden een model ontwikkeld; Attraction Accountability, waarmee attractieparken de impact van een nieuwe attractie kunnen berekenen; en heeft ook ervaring met de introductie van nieuwe attracties bij Toverland. We vroegen hem naar zijn visie op het effect van een uitgestelde opening.
Cornelis: “Er zitten in mijn model wel diverse marktfactoren, maar het specifieke effect hiervan ben ik te weinig tegen gekomen om er statistisch iets over te kunnen zeggen. Dit is wat dat betreft een redelijk unieke situatie.
Wel weet ik dat het later in het jaar openen van een nieuwe ride kan leiden tot uitstelgedrag, en afhankelijk van het moment van openen kan dat zelfs tot een wegeb-effect leiden. Hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat de betreffende uitstellers een alternatief keuzealternatief hebben gevonden. Dat kan een concurrerend park zijn, maar ook dagje strand, musical e.d. Hier is een belangrijke rol voor communicatie weggelegd. Je ziet dan ook vaak dat als parken het zomerseizoen niet meer halen, dat ze de attractie een heel jaar uit stellen. Of dit volledig doorschuiven altijd verstandig is valt overigens vaak nog te zien. Het wegeb-effect is doorgaans kleiner dan het uitstel-effect. De reden die vaak wordt aangedragen om het toch te doen heeft te maken met de inzet van marketingcampagnes en het communiceren van iets nieuws in het begin van het jaar. Wij waren met de opening van de Dwervelwind in Toverland in oktober 2012 echter/dus toch toch succesvol, vanwege bovenstaande (goed uitvallende) discussie.”

Reactie Europa-Park
Bij Europa-Park maakt men zich ondertussen weinig worgen. De woordvoerder laat weten: “Ondanks de latere ingebruikname van de nieuwe attractie kent Europa-Park de beste seizoensstart tot nu toe. Sinds 5 april hebben we al zo’n één miljoen mensen mogen ontvangen.”

Meer informatie: www.europapark.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *