Europa-Park bouwt Grimm-dorp

Exact 200 jaar na het verschijnen van hun boek “Kinder- und Hausmärchen’, presenteert Europa-Park in Duitsland zes nieuwe sprookjes van de gebroeders Grimm. In het grootste attractiepark van Duitsland verrijst daardoor een heus Grimm-dorp. Europa-Park eert hiermee de belangrijkste grondleggers van het sprookjes- en sagenonderzoek.

Sprookjesbos in de winter
Sprookjesbos in de winter

Volksverhalen en sprookjes
Jacob en Wilhelm Grimm houden zich begin 19e eeuw als een van de eersten bezig met onderzoek naar volksverhalen. Zij richten zich vrijwel geheel op de bekendste genres: sprookjes en sagen. De verhalen die tot die tijd mondeling werden overgeleverd, stellen zij voor het eerst op schrift. In 1812 en 1815 publiceren ze de twee delen van hun “Kinder- und Hausmärchen”, in totaal 156 sprookjes. Ze tekenen niet alleen de sprookjes op door hun oor bij het volk te luister te leggen, ze geven deze ook een eigen stijl en toon mee. Hun versies worden meteen zeer geliefd en zijn dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

Sprookjesbos wordt een echt Grimmdorp
Europa-Park is vooral bekend vanwege de meer dan 100 attracties en shows. Een van de rustige themagebieden van het park is echter het Sprookjesbos, idyllisch gelegen aan de oevers van het riviertje “Alte Elz”. Jaren geleden hebben enkele Grimm-sprookjes hier al een thuis gevonden. Sinds een paar jaar is ook een attractie in de vorm van een Grimm-bibliotheek te bezoeken. Hier kun je stiekem meekijken over de schouders van de twee sprookjesschrijvende broers. In 2013 ontstaat een echt Grimm-dorp als er rondom de blibliotheek zes nieuwe sprookjes tot leven komen. In romantisch vormgegeven gebouwtjes worden scènes uitgebeeld van de sprookjes de Gouden Gans (ook wel Zwaan-kleef-aan genoemd), Dokter Weet-al, de Dappere Kleermaker, Assepoester, Raponsje en Tafeltje-dek-je, Ezeltje-strek-je, Knuppel-uit-de-zak.

Zes nieuwe sprookjes
De Grimms ontdekken al snel dat ieder sprookje terugkerende kenmerken bezit. Ook in de nieuwe sprookjes van Europa-Park komen deze terug:

  1.  – Er was eens….  Alle sprookjes spelen zich af in het verleden (‘was’), in een onbestemde tijd (‘eens’) en in een niet exact beschreven ruimte (‘er’).
  2. – Er is sprake van een probleem, wens, uitdaging of opdracht. Raponsje wordt door een heks opgesloten in een toren zonder trap of deur.
  3. – De held is meestal een jonge man of vrouw en in veel gevallen de domste, jongste of minst belovende van het stel. De hoofdrolspeler in “de Dappere Kleermaker” is bijvoorbeeld een simpele kleermaker.
  4. – Slechte krachten werken de held tegen. De doortrapte waard in Tafeltje-dek-je, Ezeltje-strek-je, Knuppel-uit-de-zak steelt de wondervoorwerpen van de molenaarszonen.
  5. – Goede helpers of tovervoorwerpen schieten de held te hulp. Als Assepoester naar het bal wil, zorgen vogels dat zij in de mooiste kleren haar opwachting kan maken op het kasteel.
  6. – Veel sprookjes kennen een drie-ritmiek. Voor de opbouw van spanning, gebeuren zaken vaak drie keer. Zo moet Dokter Weet-al in drie dagen een raadsel oplossen.
  7. – Ieder sprookje heeft een boodschap. De drie dochters van de herbergier leren dat het stelen van de Gouden Gans niet loont. Zodra ze de gans aanraken, kleven ze vast aan het dier.
  8. Lang en gelukkig…. Ook de nieuwe sprookjes in Europa-Park lopen allemaal goed af. Raponsje trouwt met haar prins. De dappere kleermaker trouwt met de prinses. De molenaarsfamilie in Tafeltje-dek-je, Ezeltje-strek-je, Knuppel-uit-de-zak kan zich herenigen en in weelde verder leven. Assepoester trouwt met de prins die ze ontmoet heeft op het bal. Dokter Weet-al krijgt een grote beloning. De jongste zoon die de Gouden Gans had gevonden, trouwt met de prinses en neemt na de dood van de vorst zelfs het koningschap over.

Europa-Park opent dit jaar de poorten op 23 maart en sluit deze weer op 3 november. Op 23 november gaat de winteropenstelling van start, tot en met 6 januari 2014.

Meer informatie: www.europapark.de

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *