Efteling en Plopsa grote winnaars Diamond Theme Park Awards

De fansites en blogs voor attractieparken organiseerden voor het derde achtereenvolgende jaar een verkiezing voor attractieparken en dierentuinen; opgesplitst in diverse categorieën. De Efteling krijgt zes awards toegestuurd en de afvaardiging van Plopsa nam trots vijf awards in ontvangst. Toverland bood dit jaar ruimte voor de feestelijke uitreiking

organisator Patrick Joossens (Parkworld.be)
organisator Patrick Joossens (Parkworld.be)

De rol van pretparkwebsites
De gespecialiseerde pretparksites worden meestal bijgehouden door vrijwilligers; maar hebben vaak wel indrukwekkende bezoekersaantallen. Parken als Plopsa en Toverland nemen de sites zeer serieus; ze worden immers bezocht door een zeer invloedrijke groep van pretparkliefhebbers en staan relatief hoog in de zoekresultaten van google: Sebastien Momerency van Plopsa: “We nodigen de bloggers ook gewoon uit voor de persdagen, en daarnaast rganiseren we ook speciale bezoeken voor de fansites.” Caroline Maessen van Toverland vroeg aan de organisatie van de Awards of ze ook een verslag van de jurybevindingen mocht ontvangen; “Juist van de kritische aanbevelingen kun je weer leren en je bedrijf verbeteren.” Patrick Joossens (Parkworld.be), die de Awarduitreiking organiseerde ziet dat de meeste parken de fansites op waarde weten te schatten: “De afgelopen tien jaar heb ik geen entreekaartje meer aangeschaft. Parken zijn blij met de aandacht die ze ontvangen op de fanwebsites.”

Winnaars
Wanneer we even de top 3 van alle categorieën bekijken, dan zagen we een sterke aanwezigheid van Efteling, met maar liefst 15 top 3 plaatsen. Zij werden ook in enkele Europese categorieën genomineerd. In totaal wisten ze zes Diamond ThemePark Awards te verzilveren, waaronder Beste Pretpark (BeNe), Beste Personeel (BeNe), Park met de beste Evenementen (BeNe), Park met de beste Horeca (BeNe). Met De Vliegende Hollander haalden ze opnieuw de eerste plaats binnen voor Beste Waterattractie (BeNe) en in de gemengde categorie voor Mooiste Park haalden ze ook de eerste plaats binnen.

Ook Plopsa scoorde bijzonder goed met maar liefst 5 awards (negen top 3 plaatsen). Plopsaland De Panne werd aanzien als Meest Kindvriendelijke Park (BeNe), maar ook voor Beste Social Media (BeNe) en Beste Website (BeNe) mocht de pretparkengroep van Studio 100 juichen. Met ook een eerste plaats voor Beste Fansite (Plopsa Fansite), haalde Plopsa alle internet gerelateerde prijzen binnen. Bovendien wist het park in de ultraspannende categorie voor Beste Achtbaan (BeNe) de eerste plaats te veroveren met Anubis The Ride.

Bij de dierenparken was het dit jaar Pairi Daiza dat met alle prijzen ging lopen. Zij werden niet alleen als Beste Dierentuin (BeNe) aanzien, ze eindigden net voor Safaripark Beekse Bergen en Burgers’ Zoo, winnaar van vorig jaar, maar ook het Bad van de heilige olifanten wist de bezoekers te overtuigen als Mooiste Dierenverblijf. In de Categorie voor Mooiste Park werden ze bovendien nipt geklopt door de Efteling.

Door de overmacht van deze parken, lijkt het wel dat andere parken er niet aan te pas kwamen. De waarheid is anders: Bellewaerde Park haalde bijvoorbeeld zes maal de top 3. Maar in sommige categorieën moest het sympathieke dierenpark/pretpark uit de Westhoek nipt de duimen leggen. Walibi Belgium wist wel één van haar nominaties te verzilveren, met name voor Dalton Terror in de categorie van Meest Sensationele Attractie (BeNe).

Voor de Europese parken waren er in totaal 4 categorieën. De voorbije jaren leverde dit steeds een spannende strijd op met vooral enkele parken uit Duitsland. Dit jaar mengde Disneyland Paris zich in de debatten en wisten ze maar liefst viermaal te scoren,als Beste Europese Pretpark, als Beste Europese Resort en met Disney Dreams! wisten ze ook de bezoekers te overtuigen als Beste Attractie. Die fantastische show werd in de categorie voor Beste Nieuwe Attractie verslagen door OzIris, de indrukwekkend mooie achtbaan van Parc Astérix die vorig seizoen werd ingehuldigd.

Overzicht TOP 3 per categorie

Beste Pretpark (BeNe)
1 Efteling
2 Plopsaland De Panne
3 Bellewaerde Park

Meest Kindvriendelijke Park (BeNe)
1 Plopsaland De Panne
2 Efteling
3 Bellewaerde Park

Park met Beste Evenementen (BeNe)
1 Efteling
2 Walibi Belgium
3 Plopsaland De Panne

Park met Beste Horeca (BeNe)
1 Efteling
2 Plopsaland De Panne
3 Walibi Belgium

Park met Beste Personeel (BeNe)
1 Efteling
2 Plopsaland De Panne
3 Bellewaerde Park

Beste Achtbaan (BeNe)
1 Anubis the Ride (Plopsaland De Panne)
2 Joris en de Draak (Efteling)
3 Goliath (Walibi Holland)

Beste Waterattractie (BeNe)
1 De Vliegende Hollander (Efteling)
2 Radja River (Walibi Belgium)
3 Niagara (Bellewaerde Park)

Meest Sensationele Attractie (BeNe)
1 Dalton Terror (Walibi Belgium)
2 Droomvlucht (Efteling)
3 Sledgehammer (Bobbejaanland)

Beste Dierenpark (BeNe)
1 Pairi Daiza
2 Safaripark Beekse Bergen
3 Burgers’ Zoo

Mooiste Dierenverblijf (BeNe)
1 Bad van de heilige olifanten (Pairi Daiza)
2 Olifantentempel (Planckendael)
3 Afrikaanse savanne (Safaripark Beekse Bergen)

Mooiste park (BeNe)
1 Efteling
2 Pairi Daiza
3 Bellewaerde Park

Beste Sociale Media (BeNe)
1 Plopsa
2 Efteling
3 Walibi Belgium

Beste Website (BeNe)
1 Plopsa
2 Efteling
3 Walibi Holland

Beste Park-Fansite
1 Plopsa Fansite
2 Bellewaerdefun.be
3 Eftelist

Beste Pretpark van Europa
1 Disneyland Paris
2 Europa-Park
3 Efteling

Beste Resort van Europa
1 Disneyland Paris
2 Europa-Park
3 Efteling

Beste Attractie van Europa
1 Disney Dreams! (Disneyland Paris)
2 Tower of Terror (Walt Disney Studios)
3 blue fire megacoaster (Europa-Park)

Beste Nieuwigheid in Europa
1 OzIris (Parc Astérix)
2 Disney Dreams! (Disneyland Paris)
3 Aquanura (Efteling)

Spotlight Award (BeNe)
1 Thierry Meeùs
Deze prijs is bedoeld voor een persoon die een bijzondere prestatie heeft geleverd binnen de Attractiesector. Dhr Meeús heeft zich het afgelopen jaar ingezet om de Brusselse attracties Mini Europa en Oceade te redden. Meeús ziet de prijs als steuntje in de rug: “Het belang van toerisme en attracties en toerisme wordt in Brussel onderschat.”

Spotlight Award (EU)
1 Roland Mack
De directeur van het Duitse EuropaPark heeft indruk gemaakt op de jury; het park groeit al jaren en ondertussen maakt hij ook nog tijd vrij om de belangen van de attractiesector te behartigen als president van de internationale brancheorganisatie IAAPA.

VakjuryPrijs
1 Troy (Attractiepark Toverland)
De jury besloot om een prijs toe te kennen aan de attractie Troy in Toverland. Daarmee kreeg ook het park dat volop inzet in vernieuwing, een blijk van waardering.

meer informatie: www.diamondthemeparkawards.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *