De nieuwe app en plattegrond van De WinterEfteling

Afgelopen maandag is de nieuwe app van de Efteling met geheel vernieuwde wintersfeer plattegrond gelanceerd. Een geslaagde vernieuwing die mooie nieuwe features in zich heeft. Wachttijden bij de attracties? hoe laat begint de Parkshow? Hoe bakt Bolle zijn pannenkoeken? Plan je dag van te voren al door je favorieten op de kaart te zetten. In de app is de plattegrond goed in te zoomen, gecombineerd met gps zie je precies waar je bent en waar je heen wil. Waar zit de vernieuwing en waar liggen nog kansen de app en de Efteling-beleving maximaal te benutten voor een onvergetelijke Eftelingdag.

screenshot van de pdf plattegrond
screenshot van de pdf plattegrond

Plattegrond
Het eerst in het oog springend en het belangrijkste onderdeel van de app is de nieuwe plattegrond in stijl van de Winter Efteling. De plattegrond komt volledig tot zijn recht op je smartphone, hij zit vol interactieve elementen en is goed informatief. Opvallend is de informatieve laag/layer die verdwijnt wanneer je inzoomt. Deze layer laat de vier werelden van de Efteling zien: Marerijk, Reizenrijk, Ruigrijk en Anderrijk. Deze laag is te zien wanneer de plattegrond helemaal uitgezoomd is en verdwijnt wanneer je neerdaalt in de sprookjeswereld van de Efteling. Hiermee wordt een oplossing geboden voor plattegronden waar teveel informatie opstaat voor het kleine scherm van een smartphone. Het vinden van informatie of de route naar een attractie op een overvolle kaart is lastig. De Efteling heeft met deze verdwijnende laag een tool gevonden die mogelijkheden creëert om toch alle informatie in een plattegrond-app verwerkt te krijgen. Deze interactiviteit is vernieuwend en voelt aan als een natuurlijke verandering.

Een plattegrond heeft meer als één gezicht en dat is het meest lastige aan het ontwerpen van een plattegrond anno nu. Hij wordt gebruikt in een app, op de website en natuurlijk als geprinte variant om mee te nemen bij de entree. De nieuwe Winterplattegrond is in volle interactieve glorie te gebruiken in de app. Op internet is de plattegrond als pdf te bekijken. Helaas ontbreekt daarin alle leuke interactiviteit en ook functionaliteit. Je moet hem op A3 uitprinten om alles te kunnen lezen en wanneer je inzoomt op je scherm om een attractie te vinden verdwijnt de index uit beeld en weet je nog steeds niet welk nummertje wat is.

screenshot van de I-phone app
screenshot van de I-phone app

Oog voor detail
Een mooi voorbeeld van de verfijndheid van het ontwerp voor de app komt naar voren in het heerlijk bewegende kwastje. Van dit soort details worden gebruikers vrolijk, hij blijft maar heen en weer slingeren. Het kwastje zit vast aan een selectie menu voor het filteren van de weergave op de kaart van Attracties, Sprookjesbos, Shows & Live Entertainment, Eten & Drinken, Souvenirs en Toiletten & EHBO. Zeker deze laatste kan in veel stress gevallen een lastig te vinden post zijn. Via deze app is deze makkelijk gevonden, felgroen afgebeeld is de EHBO heel goed op de kaart gezet. Niet alleen via het kwastje-filter vindt je hetgeen je zoekt, in de index waar je ook je favorieten kan aangeven, kun je via dezelfde indeling heel eenvoudig de locatie op de kaart vinden.

Niet alles in winterse sferen
Door de mooi ontworpen wintersfeer in de app is de verwachting ontstaan dat alles in wintersfeer is, ook de attracties. Zoals de Efteling zelf schrijft “Het park is omgetoverd in een sprookjesachtige wereld van twinkelende lichtjes, ijspret en knisperende kampvuren.” Maar wanneer de attracties bekeken worden in de app zien ze er niet winters uit. Behalve de afbeeldingen van de Winterse Illusie Villa Volta, het IJspaleis en de langlaufbaan. Maar ook deze zouden veel meer winterbeleving kunnen overbrengen zoals wel te zien is in een filmpje op de site. http://www.efteling.com/Winter_Efteling

Kortom
De plattegrond in de app is prachtig ontworpen, de details zijn verrassend en talrijk en staan goede navigatie of informatie niet in de weg. De functie om je eigen favorieten te taggen op de kaart is functioneel en gebruikersgericht ontworpen. Hierdoor begint al een belangrijk deel van de voorpret, thuis met het hele gezin je favorieten bekijken en al inplannen voor de grote dag. De nieuwe app en plattegrond voegen een belangrijke waarde toe aan het plezier en vermaak voor een dagje Winter Efteling.

Opties voor de toekomst:
– Vind mijn auto terug button
– Interactieve geluiden en filmpjes, op specifieke locaties
– Routing navigatie langs al je favorieten
– Interactieve spelletjes, spoorzoeken

Jammer genoeg lukte het deze week niet om de nieuwe app in de Efteling te testen. Want het betoverde gevoel had ik graag op locatie mee gekregen. Wellicht een mooi vervolg.

De introductievideo van de Efteling:


Meer informatie: www.efteling.com/app

Met dank voor deze recensie aan:
Geralt Ploegstra, recreatieplattegrond.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *