Burgers’ Zoo wint Zoosite Award; Blijdorp meest innovatief

Zoosite, een website waar de fans van dierenparken zich verzamelen, heeft Burgers’ Dierenpark uitgeroepen tot mooiste dierentuin van de Benelux.  Dat was een leuke verassing voor het park dat dit jaar haar 100e verjaardag viert. Zij nemen de titel over van Gaia Zoo dat in de vorige vijf edities deze titel tot vier keer toe won.

indoor speelvoorziening bij Burgers' Zoo
Indoor speelvoorziening bij Burgers’ Zoo (foto Eibe)

Meest innovatief
De prijs voor het ‘Meest innovatieve dierentuin’ ging naar Blijdorp in Rotterdam. Om een nominatie te ontvangen in deze categorie dient een dierentuin tenminste drie nieuwe of hernieuwde verblijven of vergelijkbare vernieuwingen door te voeren binnen een kalenderjaar. Diergaarde Blijdorp vernieuwde in 2012 het Aziëmoeras en bouwde in het Aziëhuis diverse verblijven voor reptielen (onder andere komodovaranen, brilslangen en zeilhagedissen). Safaripark Beekse Bergen, die nipt op de tweede plek eindigde, bouwde nieuwe verblijven voor tijgers, een voliere voor wevervogels en verbouwde een verblijf om er tapirs in te kunnen houden.

Nog meer prijzen
De Zoosite Awards deelt prijzen uit in verschillende categorieen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen dierenparken die wel en niet zijn aangesloten bij de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA);

In de categorie “mooiste nieuwe verblijf in een dierentuin lid van EAZA” wist GaiaZOO bijna 35% van de stemmen te behalen. Het nieuwe lynxenverblijf valt dus goed in de smaak bij de bezoekers van het park en van ZooSite. GaiaZOO is met het ontvangen van deze award nog altijd de enige dierentuin die tijdens elke editie van de ZooSite Awards tenminste één award in ontvangst mocht nemen.

De leukste geboortes van het afgelopen jaar hadden plaats in de beide parken van Libéma. In Safaripark Beekse Bergen werden twee goliathreigers geboren, met 29,11% van de stemmen verkozen tot “leukste geboorte van een niet-zoogdier”. In het zusterpark, Dierenrijk, kwamen eind 2012 twee ijsbeertjes ter wereld, een primeur voor het park. Met 42,64% van de stemmen mag duidelijk zijn dat ook de bezoekers die hun stem uitbrachten deze “leukste geboorte van een zoogdier” zeer konden waarderen.

De “Leukste aanwinst in een dierentuin lid van EAZA” ging wederom naar Apenheul, die in 2012 deze award ontving voor de komst van de neusapen. Dit jaar bleken, na een lange strijd met de brilberen van Dierenpark Emmen, de rode brulapen de populairste aanwinst, 30,08%.

Als leukste niet-EAZA dierentuin werd verkozen: De Artisklas. Dit is een van de kleinste dierentuinen van Nederland, en mag zich voor het tweede achtereenvolgende jaar de mooiste noemen. 27,63% van de stemmers lieten hun keuze op de Haarlemse mini-dierentuin die volledig draait op vrijwilligers vallen.

De “leukste geboorte” had plaats in Scheveningen bij Sea Life, daar kwam een zwartpuntrifhaai ter wereld, 32,88%.

Het “mooiste nieuwe verblijf” werd opgeleverd in het Belgische Olmen waar de Olmense Zoo een tropenhal opende, goed voor 30,55% van de stemmen.

De spannendste categorie was die voor “leukste nieuwe aanwinst” die uiteindelijk met 21,02% van de stemmen naar Berkenhof’s Tropical Zoo in het Zeeuwse Kwadendamme gaat. Vrijwel ieder uur kende deze categorie een andere leider, in de eindstand staan de vijf genomineerden dan ook binnen 2% verschil in stemmen van elkaar.

Meer informatie: www.zoosite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *