Brede samenwerking om buitensport te versterken

Het aantal buitensporters groeit. Onder de naam Actieplan Buitensport wordt daarom ingezet om ook in de toekomst Ruimte voor Buitensport te creëren. Het Actieplan Buitensport is een initiatief van de Paardensportbond, de Wandelsportbonden, de Atletiekunie, de Schaatsbond en de Fietsportbonden in samenwerking met de sportkoepel NOC*NSC en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen.

buitensportBart Brentjens, Olympisch Kampioen mountainbiken in 1996, is benoemd tot ambassadeur van het Actieplan Buitensport.
Frank Goossens, voorzitter van VeBON, is enthousiast over het initiatief: “alle activiteiten waardoor mensen worden gestimuleerd om meer te bewegen, juich ik toe. Bovendien heeft VeBON een stem binnen dit initiatief.”

De buitensport is een grote, snelgroeiende doelgroep die door zijn laagdrempeligheid en flexibiliteit veel sporters aanspreekt. Ondanks de populariteit staan de randvoorwaarden zwaar onder druk door drastische bezuinigingen bij terreinbeheerders. Onder buitensporters is behoefte aan een beter routenetwerk en verbeterde veiligheid in de openbare ruimte. Dit zijn belangrijke uitkomsten van het onderzoek van organisatieadviesbureau BoerCroon, dat bekend gemaakt is op 23 januari tijdens een bijeenkomst in de mooie setting van Jumping Amsterdam. Sportorganisaties, kennisinstituten, overheden en de sector toerisme en recreatie hebben afgesproken de handen in een te slaan om de kansen die de buitensport biedt waar te gaan maken.

In samenwerking is gekeken naar een nieuwe koers voor de buitensport, veiligheid van en financieringsmogelijkheden voor routenetwerken en de producten en diensten die daarvoor ontwikkeld kunnen worden. De verschillende partijen hebben ingetekend op vijf pilotprojecten die in 2014 uitgerold worden. Deze vijf nieuwe business- en samenwerkingsmodellen zijn: een nationaal buitensport platform, een nationale buitensport key, buitensport evenementen, nieuwe coalities met het bedrijfsleven en het stimuleren van de burgerparticipatie.

Liesbeth Bronkhorst, projectleider Actieplan Buitensport bij paardensportbond KNHS: “In 2014 gaan wij met allerlei partijen aan de slag om de buitensporter meer bekend te maken met alle mogelijkheden die er zijn. In de ruimtelijke ordening moet veel meer aandacht komen voor de buitensporten evenals in de financieringsmogelijkheden via overheden en ondernemers. Het is een collectieve verantwoordelijkheid dat sporten en bewegen gestimuleerd wordt. Dit jaar worden concrete ideeën opgepakt om meer mensen de mogelijkheid te geven om in de openbare ruimte te bewegen zoals gemeenschappelijke evenementen en nieuwe verdienmodellen. De paardensportbond zet zich in om alle ruiter- en menpaden open te houden.”

Tijdens Jumping Amsterdam werd ook de nieuwe ambassadeur van het Actieplan Buitensport gepresenteerd: Olympisch Kampioen Mountainbike 1996 Bart Brentjens. Bart Brentjens wil zich volledig inzetten om buitensporten op de kaart te zetten.

De kansen voor Buitensport zijn de afgelopen maanden gedeeld en enthousiast onderschreven door een breed gezelschap van partijen. Het gaat om een achterban van miljoenen Nederlanders die sporten en bewegen in de buitenruimte. De sportbonden, NOC*NSF en NISB zijn klaar om een nieuwe weg in te slaan om nieuwe producten en diensten te bieden die sport en bewegen stimuleren.

Bron: Recron (waar o.a. de brancheclub Vebon – buitensportondernemers – onderdeel van uitmaakt.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *