Betere omgangsvormen tussen racefietsers en rustige fietsers hard nodig

Elk jaar komen er vanaf maart als het fietsseizoen begint klachten over racefietsers binnen bij de Fietsersbond. Rustige fietsers voelen zich onveilig en opgejaagd door –groepen- racefietsers. Met name voor ouderen en ouders met kinderen is dit heel bedreigend. Maar er gebeuren ook ongelukken. Dit voorjaar overleed een oudere fietsster aan de gevolgen van een val na een ‘tikje’ van een racefietser. Tijdens de fiets4daagse in Drenthe wordt het startschot gegeven voor een veiligheidscampagne

Gedragscode
De belangenbehartiger voor tourfietsers, de NTFU, heeft een gedragscode voor haar leden opgesteld. Daarin staat onder andere: ‘gebruik je bel’ en ‘passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid’.  De NTFU heeft ook een tip voor de rustige fietser: als er gebeld wordt draai je dan niet om. NTFU en Fietsersbond hebben samen het ministerie van I&M gevraagd om te onderzoeken of  groepen racefietsers niet beter op de rijbaan kunnen rijden. In België is dit al geregeld voor groepen van meer dan vijftien fietsers.

Het belang van oogcontact en gebaren in het verkeer
Door de hele provincie Drenthe hangen driehoekborden met het nieuwe thema: maak contact. Op deze poster zie je een automobilist en een fietser die elkaar aankijken en een gebaar maken, waarmee ze duidelijk maken dat ze weten wat de ander van plan is. Dit is van groot belang voor een veilig en ontspannen verkeer. RTVDrenthe zendt radio en tv-spotjes over het gedrag van fietsers en automobilisten. Alle 12.000 deelnemers van de Fiets4daagse ontvangen een vel met stickers van de campagne Vriendelijkverkeer.nl.

Meer informatie over de campagne: www.vriendelijkverkeer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *