Artis wil nieuw olifantenverblijf (deels) financieren met crowdfunding

Artis heeft haar plannen voor een nieuw olifantenverblijf gepresenteerd. Artis-directeur Haig Balian en olifantenverblijfontwerper Thijs de Zeeuw vertelden over de wereld van olifanten en namen het publiek mee in het complexe proces van het ontwerpen van een olifantenverblijf. Want waar voor mensen een nieuw stuk tuin ontworpen wordt, wordt voor de olifanten een hele leefwereld geschapen. Begin 2013 is Artis gestart met een grootschalige actie om geld op te halen om een nieuw olifantenverblijf te kunnen realiseren. Artis gaat in 2014 door met het ophalen van geld voor de olifanten, zodat alle wensen voor het creëren van het olifantenverblijf waargemaakt kunnen worden.

Een impressie van het nieuw te realiseren olifantenverblijf in Artis. Beeld Artis, Thijs de Zeeuw
Een impressie van het nieuw te realiseren olifantenverblijf in Artis. Beeld Artis, Thijs de Zeeuw

Crowdfunding
Artis deed bij de start van haar jubileumjaar een oproep aan het grote publiek om haar te helpen met het realiseren van een nieuw olifantenverblijf. Voor het complete project is vier miljoen euro nodig. Velen gaven gehoor aan die oproep. Zo zijn de Artis-olifanten bij verschillende mensen opgenomen in hun testament, hebben anderen hun verjaardagsgeld gedoneerd aan de olifanten en heeft zelfs iemand in een plaatselijke supermarkt lege-flessenbonnen gespaard om aan de olifanten te geven. Ook bedrijven als Techreturns, Fatboy en Delta Lloyd hebben op verschillende manieren bijgedragen aan het olifantenverblijf.

Ontwerp
De opdracht die landschapsarchitect Thijs de Zeeuw van Artis kreeg, was helder: een nieuw olifantenverblijf ontwerpen op een deel van de huidige parkeerplaats. Hier moest hij een optimale wereld creëren voor de olifanten, waarbij aan alles was gedacht. De Zeeuw moest als het ware in de huid van de Artis-olifanten kruipen om tot een optimaal ontwerp te komen. Artis heeft vandaag schetsen van het ontwerp getoond waarop te zien is dat het verblijf een grote waterpoel zal bevatten, evenals rotsformaties zodat de olifanten kunnen schuilen voor zon en regen én zich ook kunnen terugtrekken van elkaar. Vanaf een loopbrug zal het publiek de olifanten van dichtbij kunnen zien zwemmen.

Meer informatie: www.artis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *