Rechtbank; 6% btw voor family entertainment center

Uit een recent gepubliceerde uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant blijkt dat het verlaagde btw-tarief voor het verlenen van toegang tot dagrecreatie van toepassing is voor een tegoed wat op een kaart wordt gezet waarmee bewegingsgames en behendigheidsspelen kunnen worden gespeeld, maar ook frisdrank en snoep kan worden gekocht.

een voorbeeld van een behendigheidsspel

Belanghebbende in deze zaak exploiteert een family entertainment center. Hier bevinden zich 70 apparaten waarop 50 verschillende spellen kunnen worden gespeeld. Van deze spellen zijn er 13 aan te merken als bewegingsgames en van de overige 37 spellen kan ongeveer de helft worden aangemerkt als behendigheidsspel. Er zijn drie of vier simulatoren. Om gebruik te kunnen maken van de apparaten koopt de bezoeker een playcard voor € 0,50. Op de playcard zet de bezoeker een tegoed. Het tegoed kan worden gebruikt voor de apparaten maar ook bij de aanwezige frisdrank- en snoepautomaten. Na een bezoek niet besteed tegoed kan niet worden omgewisseld in geld, maar is nog wel enige tijd geldig.

Volgens Rechtbank Zeeland-West-Brabant is het doel van de gemiddelde consument om ‘een leuke tijd te hebben’ bij belanghebbende en is sprake van een primair en permanent voor vermaak en dagrecreatie ingerichte voorziening. Dat bezoekers op sommige apparaten ook (indirect) prijzen kunnen winnen verandert het doel van de gemiddelde consument niet. Ook is volgens de Rechtbank vanwege de playcard sprake van ‘toegang verlenen tot’. De Rechtbank neemt hierbij in overweging dat het gebruik van een playcard niet is gekoppeld aan een bepaald apparaat.

Rechtbank Zeeland-West-Brabant gaat uit van een ruim toepassingsbereik van het verlaagde btw-tarief voor het verlenen van toegang tot dagrecreatie. Wanneer u op vergelijkbare wijze een bedrijf uitoefent in deze branche en thans niet het verlaagde btw-tarief toepast, kan het interessant zijn om samen met uw adviseur te bezien of er mogelijkheden zijn voor toepassing van het verlaagde btw-tarief. De uitspraak van Rechtbank Zeeland-West-Brabant is echter nog niet definitief omdat hoger beroep is ingesteld. Mogelijk wordt in hoger beroep door het Gerechtshof anders beslist.

Meer informatie: https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBZWB:2018:3096


met dank aan:
Madeleine Merkx
Competency Director
Deloitte Belastingadviseurs B.V.
Dit artikel verscheen al eerder op de website van Deloitte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *