5,8 miljoen euro voor olifantenpaviljoen in dierenpark Planckendael

Vandaag wordt het nieuwe olifantenpaviljoen in domein Planckendael in Mechelen (Be) officieel geopend en voorgesteld aan de pers. De nieuwe woonst van Vlaanderens bekendste olifantje Kai-Mook is enig in zijn soort: vol technische snufjes, een groot binnen – en buitenbad, een buitenverblijf van 12.000 m². Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois kende voor de realisatie van dit olifantenproject in totaal bijna 5,8 miljoen euro subsidie toe.

Attractie
“Planckendael is een bloeiende toeristische attractie,” aldus de toerismeminister. “Dat zie je hier op elke vakantiedag. Maar ook in de cijfers. Planckendael staat op plaats nummer 4 in de top 20 van toeristische attracties in Vlaanderen. Om die positie te behouden, of zelfs te versterken, moeten we blijven investeren en innoveren: het toeristisch aanbod moderniseren, verruimen, de kwaliteit verhogen. Deze prachtige olifantentempel, en de verhuis van de olifantenkoeien, zal zeker zorgen voor een nieuwe boost inzake het aantal bezoekers van Planckendael.”

De Vlaamse regering werkt daarom graag en enthousiast mee aan dit project. Vanuit Toerisme Vlaanderen kreeg de KMDA, beheerder van Planckendael, in totaal 5.780.000 euro subsidie voor de toeristische infrastructuur. De totale kostprijs van het olifantenproject is geraamd op 12,5 miljoen euro.

creatief en innovatief
De organisatie KMDA beseft goed dat we in Vlaanderen op een creatieve en innovatieve wijze moeten omgaan met ons toeristisch potentieel, om het te halen in concurrentie met andere bestemmingen. Daarom werd begin 2012 opnieuw een samenwerkingsovereenkomst voor de komende vijf jaar ondertekend tussen de Vlaamse regering en de KMDA. Vlaanderen legt daarvoor in totaal meer dan 32,5 miljoen euro klaar, dat bestemd is voor de dagelijkse werking, de financiering van aankopen en bouwwerken, de kosten aan het gebouwenpatrimonium van de Zoo van Antwerpen, Planckendael, de koningin Elisabethzaal en het Serpentarium in Blankenberge.

“Het is dus niet enkel omdat we van dieren houden dat de Vlaamse regering fors investeert in de KMDA,” aldus Vlaams minister Geert Bourgeois. “Met meer dan 2 miljoen bezoekers per jaar, waarvan 750.000 aan Planckendael, is de KMDA de grootste toeristische speler in Vlaanderen. Als je bedenkt dat dagrecreanten gemiddeld 37,9 € besteden per daguitstap, dan kunnen we het economisch belang van deze toeristische attracties niet ontkennen.”

Bron: persbericht Vlaams minister van toerisme, Geert Bourgeois

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *