2013 Belangrijk jaar voor ’s Hertogenbosch als museumstad

De hoofdstad Amsterdam trekt internationaal veel aandacht met de heropening van diverse grote musea. In al dat mediageweld wordt bijna over het hoofd gezien dat ook in ’s Hertogenbosch in 2013 twee trekpleisters voor de stad worden heropend: Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum.

Paleistuin (fotograaf Joep Jacobs)
Paleistuin (fotograaf Joep Jacobs)

Zaterdag 25 mei 2013 openen beide musea hun deuren voor het publiek. De opening is het sluitstuk van de samenwerking van de provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s Hertogenbosch en beide musea. Samen realiseerden zij het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch, in het hart van het historische stadscentrum.

Met één kaartje kunnen de bezoekers straks genieten van het aanbod van het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch. Gezamenlijk bieden de musea het meest veelzijdige aanbod van kunst en cultuur in Zuid-Nederland: van archeologie, cultuurhistorie, oude en moderne meesters tot hedendaagse kunst en design. Met ruim 5000 vierkante meter tentoonstellingsruimte, een museumwinkel, horeca en een bibliotheek kan het Museumkwartier zich scharen onder de grote musea van Nederland.

Twee musea op één locatie
Het Noordbrabants Museum richt zich op kunst en erfgoed van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch toont hedendaagse beeldende kunst en design en bezit unieke collecties sieraden en keramiek. Voor de komende jaren hebben ze zo’n achttien tentoonstellingen per jaar geprogrammeerd, van Jheronimus Bosch tot de laatste ontwikkelingen in de kunst en vormgeving.

Renovatie en nieuwbouw
In de afgelopen twee jaar werd het Noordbrabants Museum ingrijpend gerenoveerd en flink uitgebreid. Het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch kreeg een compleet nieuw gebouw. De musea werken op de nieuwe locatie intensief samen. Zo worden bijvoorbeeld de tuinen, het restaurant en de bibliotheek gedeeld en ook achter de schermen wordt intensief samengewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van faciliteiten, marketing en sponsorwerving. Dankzij de intensieve samenwerking van de musea en de overheden zijn twee geheel vernieuwde musea ontstaan.

Om de monumentale binnentuin worden de historische en moderne gebouwen van het Noordbrabants Museum via een glazen gang verbonden met de nieuwbouw van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. Deze centrale gang verbindt de ingang van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch aan De Mortel en de ingang van het Noordbrabants Museum aan de Verwersstraat. Iedereen kan tijdens openingsuren zonder kaartje binnenlopen en genieten van de architectuur, een kop koffie drinken, de museumwinkel bezoeken of een wandeling in de binnentuin maken.

Samenwerking
In 2005 sloegen de provincie Noord-Brabant en de gemeente ’s-Hertogenbosch de handen ineen om te komen tot het Museumkwartier ’s-Hertogenbosch. Bierman Henket architecten ontwierp de plannen voor de renovatie, uitbreiding en nieuwbouw. De werkzaamheden startten in 2010. Het Museumkwartier is gerealiseerd met een minimale vertraging en binnen het vooraf vastgestelde budget: 29,5 miljoen van de provincie, 17,5 miljoen van de gemeente. Daarnaast dragen particulieren, bedrijven en fondsen ruim 5 miljoen euro bij aan de inrichting van de beide musea, die momenteel in volle gang is.

De officiële heropening van Het Noordbrabants Museum en het Stedelijk Museum ’s Hertogenbosch vindt plaats op vrijdag 24 mei 2013. Beide musea gaan voor het publiek open op zaterdag 25 mei 2013.

Meer informatie via de websites van de musea:
www.noordbrabantsmuseum.nl en www.sm-s.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *