De zomer barst los in het Nederlands Openluchtmuseum  

Zaterdag 25 maart is wat het Nederlands Openluchtmuseum betreft de eerste dag van de zomer. Vanaf die dag is het museum weer helemaal open, barstensvol activiteiten om de bezoeker een hele zomer te vermaken.

Het thema dit jaar is: Zorg voor elkaar. We gaan met onze bezoeker in gesprek over hoe we zorgen voor elkaar. Vroeger, nu en later. Zorg voor elkaar vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen en levendige presentaties hoe het voelt om zorg te geven en te krijgen. Is ons zorghart groot genoeg voor de toekomst? Kunnen we wat meer naar elkaar omzien?

Nieuw deze zomer is Bosrand, ons spiksplinternieuwe deelgebied waar we de geschiedenis van het recreëren in Nederland vertellen. Op Bosrand staan drie vakantiewoningen. In vakantiehuis Warnsveld vertellen we op een interactieve manier verhalen over vluchten en verzet in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog, vanuit verschillende perspectieven. Onze klassieke Pemberton-stacaravan uit Nunspeet en het Rietveld-vakantiehuisje uit Markelo zijn naar Bosrand verplaatst.

Tentoonstelling (On)beperkt. Leven met een handicap

Vanaf zaterdag 25 maart is in de Wagenhal (On)beperkt. Leven met een handicap te zien. In deze tentoonstelling vertellen we verhalen van mensen met een handicap aan de hand van voorwerpen, foto’s en videoportretten. Naast meubels en andere voorwerpen tonen we meer algemene voorwerpen en afbeeldingen die een beeld geven van de omgang met mensen met een handicap door de eeuwen heen. Onder hen Mary Tebbens (1935-2018), die een groot deel van haar leven in Het Dorp woonde. Van haar -als één van de bewoners van het eerste uur- tonen we meubels en andere (gebruiks)voorwerpen. We vertellen haar levensverhaal en dat spiegelen we aan verhalen van vier mensen met een handicap van nu, die in prachtige video’s vertellen over hun leven. De meubels van Mary Tebbens zijn verworven door het Nederlands Openluchtmuseum en maken nu deel uit van onze museale collectie. Het Nederlands Openluchtmuseum brengt met deze tentoonstelling het VN-verdrag Handicap bij een breed publiek onder de aandacht en wil bijdragen aan meer toegankelijkheid in Nederland, fysiek en sociaal. Dat doet het museum door bezoekers kennis te laten maken met mensen met een handicap en hun ervaringen en verhalen voorop te stellen. (On)beperkt. Leven met een handicap is te zien van 25 maart 2023 tot en met medio januari 2025.

Participatiekunstwerk

Op het Entreeplein verrijst een container waarin een expositie komt met verhalen van mantelzorgers. Flarden van hun verhalen zijn te lezen op panelen, waarop je ook foto’s ziet. Door een QR-code te scannen kun je vervolgens gesprekken horen waarin kunstenaar en mantelzorger Nikki Loef met mantelzorgers in gesprek gaat over de mooie en moeilijke kanten van intensief voor iemand zorgen. Oprechte, persoonlijke, kwetsbare verhalen. Van zorgplicht tot mantelzorg. Waarom zorg jij voor een ander? Welke dilemma’s ontstaan als je langdurig voor iemand zorgt?
De mantelzorgers hebben van klei kleine kunstwerkjes gemaakt die symbool staan voor hun verhalen. Gedurende het seizoen kunnen bezoekers op een aantal vaste dagen ook aanschuiven om hun eigen verhaal onder begeleiding van een workshopleider in klei te vereeuwigen. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger wordt er speciaal voor jonge mantelzorgers een mooie dagactiviteit georganiseerd in het museumpark.

Tentoonstelling Anton de Kom – schrijver, strijder, wegbereider

De in Suriname geboren Anton de Kom (1898 – 1945) is een antikoloniaal denker, schrijver, dichter, mensenrechtenactivist en verzetsstrijder. Zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 is een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. De Kom is de eerste schrijver die de geschiedenis van Suriname vanuit antikoloniaal perspectief aan de orde stelt. Hij strijdt voor een menswaardig bestaan, en neemt het op voor zijn onderdrukte landgenoten. In de Tweede Wereldoorlog sluit hij zich aan bij het verzet in de strijd tegen de nazi’s. Lange tijd blijven Anton de Kom en zijn werk in Nederland onbekend. In 2020 krijgt De Kom een eigen venster in de Canon van Nederland. In samenwerking met de Surinaamse kunstenaar Ken Doorson presenteert het Openluchtmuseum Anton de Kom en zijn gedachtegoed aan een breed publiek. Aan de hand van thema’s; de verbinder, de leraar, de aanklager, de strijder, de wegbereider en een speciaal voor de tentoonstelling gemaakt kunstwerk ‘Papa de Kom’ laten we zien dat de strijd van De Kom nog altijd actueel is


Ons vrolijke Zomeravonden festival -inmiddels alweer de vierde editie- vindt dit jaar plaats van zaterdag 29 juli t/m zondag 11 augustus. Een zomer om met elkaar nieuwe herinneringen te maken, in het Openluchtmuseum.

Meer informatie: www.openluchtmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *