De populairste musea in elke provincie van Nederland

Na twee zeer ingewikkelde jaren voor de cultuur als gevolg van Covid-19, hebben musea en galeries dit jaar hun deuren weer geopend om hun bezoekers opnieuw te verrassen. Musement, het boekingsplatform voor activiteiten heeft een ranglijst opgeteld met de drie populairste musea in elke Nederlandse provincie.

Rijksmuseum Amsterdam haalt landelijk de hoogste score

Voor het onderzoek* werden meer dan 800 musea verspreid over het hele land geanalyseerd en werden de musea in elke regio gerangschikt op basis van het aantal reviews dat ze op Google ontvingen.  

Noord-Holland: Rijksmuseum (71.675 beoordelingen): Met een waardering van 4,6/5 en meer dan 70.000 beoordelingen staat het Rijksmuseum bovenaan de lijst van populairste musea in Noord-Holland en heel Nederland. Met meer dan 8000 kunstwerken vertelt dit museum de geschiedenis van het land van 1200 tot nu. Mis de grootste Vermeer-tentoonstelling ooit niet die er vanaf 10 februari tot 4 juni 2023 te zien zal zijn.

Zuid-Holland: Mauritshuis (10.806 beoordelingen): Het Mauritshuis, gelegen aan de Hofvijver bij het Binnenhof, heeft een indrukwekkende collectie werken uit de Gouden Eeuw. Maar het hoogtepunt hier is het wereldberoemde Meisje met de parel van Johannes Vermeer. Het museum werd geopend in 1822 en is gevestigd in een 17e-eeuws paleis.   

Utrecht: Spoorwegmuseum (10.375 beoordelingen): Geen wonder dat het Spoorwegmuseum wordt beschouwd als het leukste station van Nederland. Met meer dan 10.000 beoordelingen toont het museum op een leuke en interactieve manier het belang van treinen in het verleden, het heden en de toekomst. Een bezoek aan dit museum is een reis door de geschiedenis van treinen over de hele wereld.   

Noord-Brabant: Het Noordbrabants Museum (3472 beoordelingen): Met meer dan 30.000 voorwerpen die de geschiedenis van deze zuidelijke provincie vertellen, herbergt Het Noordbrabants Museum werken van de prehistorie tot het heden, gemaakt door kunstenaars als Vincent van Gogh, Jheronimus Bosch en Jan Sluijters. Het museum is gevestigd in een 18e-eeuws paleis dat niet onopgemerkt blijft. 

Zeeland: Watersnoodmuseum (2639 beoordelingen): Met meer dan 2600 beoordelingen is het geen verrassing dat het winnende museum in Zeeland alles te maken heeft met water. Het Watersnoodmuseum opende bijna 50 jaar na de tragische ramp van 1953 zijn deuren en vertelt aan de hand van video’s, kranten en ander beeldmateriaal over de ramp, de redding en wederopbouw van de regio en ook over het belang van waterveiligheid. 

Limburg: Bonnefantenmuseum (1932 beoordelingen): Het Bonnefanten, ontworpen door de Italiaanse architect Aldo Rossi, heeft een gevarieerde collectie oude meesters en een verzameling moderne en hedendaagse kunst. Tot de tentoongestelde oude meesters behoren werken van de middeleeuwse beeldhouwer Jan Van Steffeswert. Het museum steunt ook kunstenaars die werken in de regio rond Maastricht. 

Gelderland: Nederlands Openluchtmuseum (14.494 beoordelingen): Dit openluchtmuseum vertelt het verhaal van Nederland door de eeuwen heen. Met meer dan 14.000 beoordelingen brengt het Openluchtmuseum oude huizen, boerderijen en ambachten uit verschillende delen van het land samen, waarbij de nadruk ligt op de cultuur, het dagelijks leven van gewone mensen en de belangrijke aspecten van de Nederlandse geschiedenis die ons met elkaar verbindt. 

Overijssel: Museum de Fundatie (3096 beoordelingen): Museum de Fundatie, gevestigd in een neoklassiek gebouw dat vroeger het Paleis van Justitie was, is een kunstmuseum dat begon met de collectie van Dirk Hannema, maar vandaag de dag meer dan 7000 werken bevat van kunstenaars als Marc Chagall, Piet Mondriaan, Isaac Israëls, Van Gogh en Carel Willink. 

Flevoland: Luchtvaartmuseum Aviodrome (5112 beoordelingen): Met een collectie van 100 vliegtuigen, een vluchtsimulator en een 4D-bioscoop is het Luchtvaartmuseum Aviodrome het grootste luchtvaartmuseum van Nederland. Met een binnen- en een buitententoonstelling kun je de vliegtuigen van dichtbij bekijken en in Hangar T2 kun je zien hoe aan de vliegtuigen gesleuteld wordt. Mis ook de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog niet. 

Drenthe: Herinneringscentrum Kamp Westerbork (5074 beoordelingen): Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork ligt op drie kilometer van het voormalige kampterrein van Westerbork. Het museum vertelt persoonlijke verhalen aan de hand van video’s en voorwerpen. Vanuit hier is het mogelijk om via een educatieve wandelroute of met een pendelbus het voormalige kamp te bezoeken. 

Friesland: Fries Museum (3691 beoordelingen): Het Fries Museum, geopend in 1877, heeft een zeer diverse collectie met meer dan 170.000 werken die het verhaal vertellen van meer dan acht eeuwen kunst. Er zijn ook verschillende zalen waar het dagelijks leven van de Friese gemeenschap is nagebootst. Wigerus Vitringa, Wybrand de Geest, Gerrit Benner en Jan Mankes zijn enkele van de kunstenaars wier werken in het museum worden tentoongesteld. 

Groningen: Groninger Museum (4978 beoordelingen): Dit kleurrijke museum is een gedurfd ontwerp van de Italiaanse architect Mendini. Het Groninger Museum ligt aan een kanaal en werd in 1994 geopend. Met tentoonstellingen over kunst, mode, fotografie en design is dit museum voor moderne en hedendaagse kunst een must. 

Meer informatie (o.a. de top 3 per provincie): https://blog.musement.com/nl/populairste-musea-van-nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *