De laatste Open Monumentendag?

Komend weekend, op 12 en 13 september, staat de jaarlijkse Open Monumentendag weer op de kalender. Dit jaar staat deze dag in het teken van Kunst en Ambacht. Het evenement is een mooie gelegenheid om het bijzondere cultuurhistorische aanbod in Nederland in de schijnwerpers te zetten. Door financiële problemen kan dit wel eens het laatste jaar zijn dat de Open Monumentendag wordt georganiseerd.

Financieel zwaar weer
Logo OMD met rabo_2013Die sombere boodschap bracht Pieter van Vollenhoven, voorzitter van het Comité van Aanbeveling, aan de vooravond van het evenement: “De Open Monumentendag heeft een grote betekenis voor de monumentenwereld en voor het publiek. Het evenement heeft enorm bijgedragen aan de inzet van burgers om monumenten te willen behouden en daar herbestemmingen voor te willen vinden. Om deze reden is het spijtig te moeten constateren dat de Open Monumentendag, financieel gezien, door de huidige economische crisis in zwaar weer terecht is gekomen.”

K&A_Logo_DEF_CMYK_groenwitIn heel Nederland
Aanstaand weekend, op 12 en 13 september is het in heel Nederland Open Monumentendag. In totaal gaan er circa 5.000 monumenten gratis open voor het publiek. Er is dit jaar veel kunst en ambacht te zien en te beleven. Prachtige interieurs met tal van toepassingen door de vakman uitgevoerd in o.a. hout, steen, metaal of textiel. Ook zullen er demonstraties zijn van oude ambachten en ook de hedendaagse variant komt aan bod.

Meer informatie: www.openmonumentendag.nl

Monumenten zijn bron van verhalen
Vooruitlopend op de Open Monumentendag schreef Laurien van der Vaart van Buitenpaden een blog over de rol die monumenten kunnen spelen bij een dagje uit: “Ik vind dat de vrijetijdssector de kracht van het verhaal nog veel meer kan toepassen. Zo kan je mensen een echte belevenis geven, een verhaal laten beleven alsof ze er zelf bij zijn, even wegdromen naar een heel andere wereld.”
Om voorbeelden te geven gaat Van der Vaart binnenkort starten met een serie ‘Verborgen verhalen’ op haar website, met korte video’s waarin verrassende verhalen over een plek worden verteld. Haar doel: “Die kunnen u inspireren om ook in uw regio en op locatie op zoek te gaan naar bijzondere verhalen.”

Meer informatie: www.buitenpaden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *