De campertrends voor 2023

Goboony heeft een trendonderzoek voor 2023 uitgevoerd onder camperaars. Daaruit blijkt o.a. dat met name de verhuur van bijzondere campers toeneemt. Het zoekvolume naar stoere campers steeg vorig jaar al met maar met liefst 24 procent. Met name de 4×4-personenauto’s met daktent mogen zich verheugen op een grote populariteit in 2023.

Buitensport ontwikkelt zich sowieso steeds meer als levensstijl en dat is terug te vinden in het camperaanbod van 2023. Veel busjes worden zelfstandig omgebouwd en zijn juist gericht op gespecialiseerde outdooractiviteiten. Denk hierbij aan een yoga-dek, of vans omgebouwd om een enduromotor mee te nemen. Een geheel tegengestelde trend is juist de grote vraag naar luxe campers. Zij behoren nu al tot de meest gezochte exemplaren van 2023. Denk hierbij aan modellen met mogelijkheden tot Chromecast en aanpassingen in het interieur om airfryers en espressomachines aan te sluiten. Ook een eigen stabiel WIFI‑netwerk is zeer gewild.

Een duurzame doelgroep

Bijna zeventig procent (68,9%) van de camperreizigers beschouwt vakantie met een camper als duurzaam alternatief voor vliegen. Bijna een kwart (22,8%) kiest voor een camper omdat zij dit zien als slow travel. Deze groep geeft aan minder dan 1500 kilometer te zullen reizen en vooral te kiezen voor lokale bestemmingen. Vooral millennials hebben een voorkeur voor ecologische campings met lokaal voedsel, liefst ook met vegan varianten. Daarnaast zijn zij op zoek naar passende activiteiten voor henzelf en de kinderen, yoga geniet hierbij een voorkeur. Ook opvallend is dat het ontbreken van wifi bij hen niet wordt gezien als een gebrek, maar juist als statement rond bewust reizen. Een beperkte ontvangst van internet geeft meer mogelijkheden om te kunnen genieten van de natuur. Ierland en Albanië zijn twee landen die dit jaar voor camperliefhebbers opvallend in trek zijn. Zell am See in Oostenrijk, Puglia in Italië, de Zwitserse Vaud Alpen en het Deense eiland Fynn worden ook opmerkelijk vaak genoemd als camperbestemming voor 2023.

ANWB stellen – maar wel de jonge variant

Het ANWB-koppel zal in 2023 weer volledig herrijzen uit de as. Dit keer zijn het echter niet de oudere, maar juist de jonge stellen die heel bewust hun eenheid benadrukken via hun reisgedrag en uiterlijk. Uit dit onderzoek blijkt dat het aantal geboekte camperreizen voor dit jaar onder stellen tussen de 24 en 35 jaar oud met tien procent is gestegen. Na analyse blijkt dat deze duo’s steeds meer dezelfde e-bikes en dezelfde fietstassen aanschaffen. Ook kopiëren ze elkaars outdoorkleding en eten zelfs onderweg dezelfde ecologische lunch.

Bron en meer informatie: Goboony Trendrapport (pdf)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *