Dagje uit weer duurder; kortingen worden beperkt

Een beperkte stijging van de kassaprijs én de aanwezigheid van online kortingsacties zorgen er voor dat een dagje uit in 2022 betaalbaar blijft. De prijsstrategie van de diverse dagattracties loopt wel sterk uiteen. Zo blijkt uit het jaarlijkse prijsonderzoek van Tikatadeals.

Drie belangrijkste constateringen:

  1. De kassaprijs beperkt gestegen
  2. Zoeken naar korting wordt nog steeds beloond
  3. Vooral weer minder korting met spaaracties

Sinds 2017 vergelijkt Tikatadeals jaarlijks de prijzen van 35 dagjes uit. Dit jaar zien we 34 Nederlandse en één Belgisch park. (zie onderaan dit artikel) Uit dit onderzoek blijkt dat een gemiddeld gezin van vier personen in 2022 aan de kassa voor het eerst meer dan 100 euro kwijt is (€ 101,91). Dat is een stijging van € 2,7% ten opzichte van 2021. Die stijging valt in verhouding met de enorme inflatie in Nederland heel erg mee. Zoekt het gezin online naar korting dan betaalt zij € 83,90. Men bespaart daarmee € 18,- op een dagje uit.

Daling maximale korting zet door

Wel zet de daling van de maximale korting door. Tot een paar jaar geleden kon fors meer bespaard worden door mee te doen aan spaaracties van bijvoorbeeld de supermarkten, maar deze korting daalt flink sinds de Covid-pandemie. Kon in 2019 nog 60% van de kassaprijs bespaard worden. Vorig jaar was dat nog 46% en in 2022 is de besparing nog maar 42%. Een reden daarvoor is dat veel spaarprogramma’s een beperkt aanbod hebben na corona of er zelfs helemaal mee stoppen. Met deze spaaracties betaalde hetzelfde gezin in 2022 gemiddeld € 59.29 voor een uitje. Het blijft daarmee wel de beste manier om korting te scoren.

Verschillen tussen uitjes blijven groot

Net als vorig jaar zijn de verschillen tussen de uitjes in 2022 groot. Zo liggen de kassaprijzen van de 35 dagjes uit van 9% lager tot bijna 13% hoger dan in 2021. Voor de online prijzen zijn de verschillen ten opzichte van 2021 nog groter (-25% en +50%).

Meer informatie en alle uitkomsten van het onderzoek: ‘Onderzoek naar prijzen dagje uit’ op www.tikatadeals.com

(De 35 uitjes in dit onderzoek: : Dierenpark Amersfoort, Apenheul, AquaZoo, Archeon, Artis, Avifauna, Beekse Bergen. Blijdorp, Bobbejaanland, Burgers’ Zoo, Dierenrijk, Dolfinarium, Drievliet, Drouwenerzand, Duinrell, Efteling, GaiaZoo, Hellendoorn, Julianatoren, Linnaeushof, Madurodam, Mondo Verde, Neeltje Jans, Ouwehands Dierenpark, Phantasialand, Plaswijckpark, Plopsa Coevorden, Sea Life Scheveningen, Slagharen, Tikibad, Toverland, De Waarbeek, Walibi Holland, Wildlands en ZooParc Overloon)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *