Bureau Beke onderzocht welke indicatoren op criminele investeringen op vakantieparken kunnen wijzen. Uit het onderzoek ‘Fout Vastgoed’ blijkt dat snelle doorverkopen, opvallende waardeveranderingen en hypotheken met een natuurlijk persoon kunnen helpen fout vastgoed op vakantieparken aan te wijzen. Brancheorganisatie HISWA RECRON plaatst kanttekeningen bij het onderzoek en is misnoegd dat de hele recreatiesector in een kwaad daglicht wordt gesteld. .
Uit het onderzoek ‘Fout Vastgoed’ blijkt dat er drie indicatoren zijn die kunnen wijzen op criminele investeringen:
- huisjes die in korte tijd meerdere keren van eigenaar wisselen;
- huisjes die flink stijgen of dalen in waarde;
- hypotheek die niet bij een bank wordt afgesloten, maar bij een natuurlijk persoon
Een opvallende conclusie van Bureau Beke is dat ook een vitale parken die er goed uitzien, veel recreatiemogelijkheden hebben en lovende recensies krijgen, kwetsbaar lijken te zijn voor criminele investeringen.
Meer informatie:
- https://hetccv.nl/onderzoek-naar-criminele-investeringen-op-vakantieparken/ (opdrachtgever van het onderzoek, met ook een linke naar het hele rapport)
HISWA RECRON plaatst de nodige kanttekeningen
HISWA RECRON laat duidelijk blijken dat zij niet blij zijn met de manier waarop de resultaten nu worden gepresenteerd: “Wij zijn misnoegd over dergelijke publicaties die, onterecht, de hele recreatiesector schaden. Verreweg het grootste deel van de sector betreft bonafide bedrijven met een fantastisch toeristisch product. Hiermee zijn we koploper in Europa. We zijn daarom ook geen voorstander van zware disproportionele maatregelen die voor de hele sector moeten gelden. We weten immers dat slechts een beperkt segment (de niet-vitale vakantieparken) de oorzaak is van de problemen en de reden van dergelijke publicaties. Het onderzoek gaat met name over particuleren die ondermijnende activiteiten ontplooien op vakantieparken. De ondernemer is in veel gevallen niet betrokken.”
Lees de hele reactie op: www.hiswarecron.nl