Corona zorgt dat vooral jongeren het Nederlandse landschap ontdekken

Meer dan de helft van de jongeren (56%) tussen de 18 en 24 jaar is het Nederlandse landschap positiever gaan waarderen tijdens de corona-pandemie. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek dat in opdracht van het themajaar Ode aan het Landschap werd uitgevoerd onder ruim 1.000 Nederlanders door NBTC.

De jongeren zijn ook nieuwsgieriger geworden naar wat andere, voor hen nog onbekende, regio’s in Nederland te bieden hebben (64%) en overwegen deze zomer die regio’s ook te gaan bezoeken (66%). Limburg, Drenthe en Zeeland scoren hoog waar het gaat om ‘nog te bezoeken provincies’. Meest aantrekkelijke provincies wat betreft landschap zijn Gelderland, Limburg en Noord-Holland.

Vakantie in 2021

Vorig jaar bleef zoals verwacht een groot deel van de Nederlanders in eigen land om vakantie te vieren (60%), bij de jongeren 18-24 jaar was dit nog meer (66%). Uit het onderzoek blijkt tevens dat corona ook dit jaar een grote invloed zal hebben op de vakantieplannen: 46% van de Nederlanders verwacht als gevolg van corona niet over de grens te zullen gaan. Opvallend is daarbij, dat dit percentage bij met name jongeren en 55-64 jarigen ook hoog is (resp. 53% en 54%), hoewel die laatste groep mag verwachten rond de zomer te zijn gevaccineerd. Nederlanders die vorig jaar in eigen land bleven hebben vaker plannen om dit ook dit jaar te doen (totaal 65%, maar mannen 60%, vrouwen 70%).

Waardering Nederlands landschap

Corona heeft ook invloed gehad op hoe Nederlanders naar hun eigen landschap zijn gaan kijken: ruim 50% staat positiever ten opzichte van de eigen omgeving, waarbij de jongeren 18-24 dus het hoogste scoren. Quote uit het onderzoek: ‘Door corona vertraagt de wereld ontzettend en zie je dingen om je heen waar je anders geen tijd voor had of tijd voor wilde maken’.

Alle respondenten blijken de kwaliteiten van het Nederlandse landschap te waarderen: het wordt verrassend gevonden (74%) en afwisselend (73%) en men verwacht er in de toekomst nog veel te kunnen ontdekken (80%). Maar op deze drie punten scoren ouderen significant hoger dan jongeren, respectievelijk gemiddeld 86% en 52%.

Populaire provincies

De meest aantrekkelijke provincies wat betreft landschap zijn Gelderland, Limburg en Noord-Holland (top 3) met Drenthe (nummer 5) als grootste stijger. Gevraagd naar welke regio’s men nog zou willen ontdekken staat Limburg op nummer 1 met daarachter Drenthe, Zeeland en Friesland. Opmerkelijk: vrouwen zijn enthousiaster over de provincie Zeeland dan mannen (resp. 9% en 5%). Als mooiste regio’s van de provincie Gelderland worden de Veluwe en de Posbank genoemd, in Limburg zijn dat de Limburgse heuvels en het Drielandenpunt en in Noord-Holland prijst men de diversiteit van het landschap: strand en duin, de Kop van Noord-Holland en de Zaanstreek.

Themajaar Ode aan het Landschap

Vanaf 15 mei starten de zomeractiviteiten van de zeven partners voor het Themajaar Ode aan het Landschap. Fiets-, wandel-, kunst- en audioroutes, excursies, podcasts, opera’s in de openlucht, tentoonstellingen en een grote hoeveelheid evenementen hebben één gezamenlijke focus: meer kennis, aandacht en waardering voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. De Achterhoek, Flevoland, Friesland, de Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland organiseren daarom meer dan 25 projecten waarin natuur, cultuur en geschiedenis samenkomen.

Meer informatie: Ode aan het Landschap op Holland.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *