Schade verblijfsrecreatie door verscherpte coronaregels Duitsland blijkt mee te vallen

Nederland kleurde de afgelopen weken steeds roder op de Europese coronakaart. Op 18 juli verscherpte Duitsland de maatregelen voor vakanties in Nederland. Het effect op de verblijfsrecreatie blijft beperkt, zo blijkt uit de Benchmarkcijfers verblijfsrecreatie van Stratech.

ecdc kaart 29 juli 2021

Mark Gerrits, business manager bij Stratech maakte een analyse uit cijfers van ruim 100 aangesloten recreatiebedrijven: “In de week van 18 juli, de week waarin Duitsland de maatregelen verscherpte, is het aantal annuleringen hoger dan het gemiddelde. Dit geldt zowel voor de annuleringen van gasten met herkomst uit alle landen als voor de annuleringen van gasten met herkomst uit Duitsland.

Het is echter niet zo dat er “massaal geannuleerd” wordt. Over de afgelopen week is er ongeveer 70% boven het gemiddelde geannuleerd. Dat betekent gemiddeld per bedrijf enkele annuleringen extra, maar geen grote aantallen. Als bijvoorbeeld het gemiddelde op 3 annuleringen per dag ligt, betekent een afwijking van +70%, slechts 2 annuleringen extra. Indien er massaal geannuleerd zou zijn, had dit percentage vele malen hoger moeten uitvallen. Wat ook opvalt is dat er in één week van maart en drie weken van mei zelfs meer geannuleerd is dan afgelopen week.”

percentage annuleringen per week t.o.v. het gemiddelde (alle landen)
percentage annuleringen per week t.o.v. het gemiddelde (boekingen vanuit Duitsland)

In de weken voorafgaand aan de week van 18 juli, dan valt op dat er minder geannuleerd is, namelijk lager dan het gemiddelde.

Gemiddelde cijfers

Gerrits geeft nog wel een nuance bij de cijfers: “Dit beeld vormt een gemiddelde over alle recreatiebedrijven en is denk ik representatief voor de markt. Dat wil echter niet zeggen dat er geen uitzonderingen zijn. Bij enkele individuele recreatiebedrijven zien we meer annuleringen dan bij de rest van de recreatiebedrijven. Mogelijk hebben deze recreatiebedrijven gemiddeld meer Duitse gasten en/of gaan deze recreatiebedrijven soepeler met de annuleringsvoorwaarden om.”

Bron en meer informatie: www.stratech.nl/recreatie/

Deze onderbouwing is afkomstig uit de Stratech Benchmark Verblijfsrecreatie, waarin het boekingsgedrag van meer dan 100 Nederlandse recreatiebedrijven wordt bijgehouden. De bedrijven die onderdeel zijn van deze Benchmark zijn individuele campings (grotere campings), bungalowparken / vakantieparken en enkele ketens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *